Ny biogasaftale sikrer nye arbejdspladser i Thorsø

Årsagen er, at Thorsø Miljø & Biogasanlæg og Thorsø Fjernvarmeværk netop har indgået 10-årig samarbejdsaftale, der indebærer årlig levering af 4.4 millioner kubikmeter biogas til Thorsø Fjernvarme.

Det er en øgning på 50 procent i forhold til i dag, og det indebærer, at CO2 neutral biogas omdannes til fjernvarme til de omkring 500 husstande og el til cirka 2.300 husstande.

Det giver samtidig også arbejdspladser til området, da biogasanlægget investerer 22 millioner kroner i forbindelse med udvidelse og vedligeholdelse af anlægget. Udvidelsen betyder, at anlægget kan behandle op til 170.000 tons biomasse i form af husdyrgødning, organisk affald fra industrien samt energiafgrøder. Herudover beskæftiger biogasanlægget 7-8 personer.

- Vi er meget glade for samarbejdet med Thorsø Fjernvarmeværk og at vi nu kan udvide samarbejdet. Flere landmænd får mulighed for at være med i fællesskabet og flere får mulighed for at udvide, hvilket igen gavner området og miljøet. Og i en tid med finanskrise er vi stolte over at fremskaffe finansiering via Nordea, som tror på vores fremtidsplaner med baggrund i, hvad vi hidtil har præsteret. Vores ambitioner er store, og vi forventer indenfor 2-3 år at kunne producere dobbelt så meget biogas, som fjernvarmeværket p.t. kan aftage, siger formand Kurt Sørensen.

Biogasanlægget undersøger alternative muligheder for afsætning, eksempelvis naturgasnettet eller biogas til transportformål.

- Vi ser frem til at producere endnu mere varme og el på biogas fremover, siger formand Kurt Andreassen.

- Dels lever vi i højeste grad op til egne ønsker om at skåne miljøet og dels lever vi op til målsætningen om at levere så billig fjernvarme som mulig til forbrugeren. Vi køber biogas billigere ind end naturgas og da vi nu øger mængden af biogas, vil priserne i fremtiden blive lavere, end det ellers ville være tilfældet.

Thorsø Fjernvarmeværk vil de kommende år undersøge muligheden for at koble flere kunder på fjernvarmenettet, så man kan aftage endnu mere biogas.

Alt i alt en såkaldt win-win situation for begge parter til gavn for miljøet og lokalområdet.

 

Dagens Gossip