Ny debat i Socialdemokraterne om finansskat

Tidligere DSU-formand og nuværende folketingskandidat Peter Hummelgaard (S) er en af stillerne bag et ændringsforslag, der lægger skarp afstand til den førte krisepolitik i EU.

»Vores forslag er mere konkret og hårdt i tonen over for krisepolitikken i EU end det udspil, der ligger. Vi bør stille os skulder ved skulder med socialdemokrater i resten af Europa og levere en hård kritik af sparekursen siden 2010,« siger Peter Hummelgaard.

Han mener, der skal sættes gang i en række offentlige investeringer i Europa.

»Jeg er rædselsslagen for den kløft, der er ved at blive skabt mellem Nord- og Sydeuropa. Bare se på deres kæmpe ungdomsarbejdsløshed. Derfor foreslår vi bland andet, at finans- og stabilitetspagten suppleres med en investeringspagt,« siger Peter Hummelgaard.

Han er også blandt tilhængerne af, at Danmark tilslutter sig en europæisk skat på finansielle transaktioner. Allerede på S-kongressen sidste år gik baglandet op imod ledelsen og vedtog, at Socialdemokraterne skal arbejde for en sådan europæisk skat på trods af, at den socialdemokratiske ledelse kun ønskede at gå ind for en finansskat på globalt plan. Siden har det vist sig, at det i første omgang kun er 11 EU-lande, der vil indføre den nye skat.

Derfor har Socialdemokraterne på Frederiksberg stillet et ændringsforslag om, at skatten på finansielle transaktioner også indføres, selv om ikke alle EU-lande ønsker at deltage til at begynde med. Et forslag, som blandt andet de unge socialdemokrater i DSU vil stemme for.

»Vi kommer til at stemme for. Men når det er sagt, så synes jeg allerede, at vi vandt retningen sidste år,« siger Alexander Grandt (S), næstformand i DSU.

Han mener, at den vigtigste kamp på kongressen i år er at forpligtige Socialdemokraterne til at arbejde for en mere aktiv vækst- og beskæftigelsespolitik i EU.

Jeppe Kofod (S) forventes valgt som socialdemokraternes spidskandidat til Europaparlamentsvalget, og det er ham, der står på mål for det europapolitiske program på ledelsens vegne. Han mener ikke, at ændringsforslagene bør vedtages, da kritikken af den førte krisepolitik i EU er for bagudskuende.

»Vi skriver klart i vores program, at vi ønsker en mere aktiv investeringspolitik i Europa, men vi har valgt at fokusere på perioden 2014 til 2019,« siger Jeppe Kofod til Berlingske.

I programmet står der, at »det er vores mål, at der på EUs foranledning bliver indført en skat på finansielle transaktioner«.

»Det sikre på nuværende tidspunkt er at holde fast i den beslutning, vi vedtog sidste år. For os er det stadig globalt, at det vigtigste slag skal stå,« siger Jeppe Kofod.

Europaminister Nick Hækkerup (S) ønsker ikke at kommentere på ændringsforslagene.

 

Dagens Gossip