Ny EU-dom: Gratis EM- og VM-fodbold til alle

Fodboldfans i Europa kan glæde sig over, at de også i fremtiden kan forvente, at EM- og VM-slutrunder bliver sendt på landsdækkende tv.

EU-domstolen i Luxembourg slår torsdag fast, at EU-lande gerne må sikre, at befolkningen får adgang til at se alle kampe ved VM- og EM-slutrunder i fodbold gratis på landsdækkende tv.

Det slog domstolen allerede fast i februar 2011 i en principiel dom, men sagen har været en tur mere gennem systemet, fordi det internationale fodboldforbund (Fifa) og det europæiske fodboldforbund (Uefa) havde klaget.

Fifa og Uefa er utilfredse med, at Belgien og Storbritannien har placeret alle kampe ved de store slutrunder på lister over "begivenheder af væsentlig samfundsmæssig interesse."

Altså på listen over begivenheder, som landene mener, der skal være mulighed for at vise på landsdækkende tv.

De to fodboldforbund ankede til EU-domstolens højeste instans, fordi Storbritannien ønskede at vise alle kampe ved slutrunderne - og ikke bare Englands kampe - på gratis tv i Storbritannien.

EU-Domstolen fastslog i 2011, at resultaterne af de andre kampe kan have direkte indflydelse på Englands videre færd i slutrunden, eller hvem der bliver modstandere senere i turneringen. Og den vurdering er der altså ikke rokket ved i ankesagen.

I torsdagens stadfæstelse understreges det, at alle kampe i VM- og EM-slutrunder altid har været meget populære i både Belgien og Storbritannien, og at det gælder på et generelt plan i befolkningen - og ikke kun blandt de "normale" fodboldseere.

Fodboldforbundene påpegede også i deres klage, at de kommercielle kanaler vil betale mere for kampene, men i domstolens øjne er det altså vigtigt, at alle har mulighed for at se de vigtige kampe.

EU-domstolens generaladvokat opfordrede i december sidste år domstolen til at afvise Uefa og Fifa og stadfæste dommen, og den opfordring er altså nu blevet fulgt af domstolen.

Dommen i den principielle sag kan også få betydning for hvilke kanaler i Danmark, der må købe rettighederne til at vise de største idrætsbegivenheder på tv.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip