Ny FN-resolution skal ramme Islamisk Stat på finanserne

FN's Sikkerhedsråd forsøger at dæmme op for pengestrømmen til Islamisk Stat, der har tjent millioner af dollar på blandt andet løsesummer og handel med olie.

Sikkerhedsrådet vedtog torsdag enstemmigt en resolution, der forbyder handel med antikviteter fra Syrien, opfordrer stater til at undlade at betale løsesum for gidsler og truer med sanktioner mod enhver, der køber olie fra Islamisk Stat og en anden yderliggående gruppe, Nusra Front i Syrien.

Oliesalg indbringer de yderliggående islamistiske grupper et sted mellem 850.000 og 1,65 millioner dollar (mellem 5,6 og 10,8 millioner kroner) hver dag, vurderer en rapport fra det FN-hold, der overvåger blandt andet al-Qaedas og Islamisk Stats aktiviteter.

Olie menes dog ikke længere at være Islamisk Stats største indtægtskilde.

Resolutionen minder regeringer verden over om, at de skal "forhindre terrorister i at drage direkte eller indirekte fordel af betalinger af løsesum eller politiske indrømmelser" for at sikre løsladelse af gidsler.

Den del af resolutionsteksten er især rettet mod visse europæiske regeringer, som mistænkes for at være tilbøjelige til at købe sine statsborgere fri fra Islamisk Stats varetægt.

Resolutionen er bindende og giver Sikkerhedsrådet mulighed for at indføre økonomiske sanktioner, hvis den overtrædes.

35 lande havde stillet sig bag resolutionsforslaget for at signalere fælles vilje til at gå imod den ekstremistiske gruppe, der kontrollerer dele af Syrien og Irak.

Teksten var oprindeligt fremlagt af Rusland, som især havde lagt vægt på forbuddet mod oliehandel, men i diskussioner mellem FN's medlemslande besluttede man også at slå ned på andre af Islamisk Stats indtægtskilder.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip