Ny forskning viser: Julestemning findes måske

Mens de fleste danskere drukner i julepynt, gløgg, guirlander, pebernødder, brunkager, nisser og stjerner i denne måned, er der nogen, som nyder julestemningen.

Og så er der dem, der slet ikke bliver påvirket af julen.

To forskere har måske fundet svaret på, om julestemning findes.

De har undersøgt, hvem der bliver påvirket af julen. Deres undersøgelse har vist, at det kun var dem, der er vokset op med juletraditioner, der er i stand til at komme i stemning, mens dem, der ikke vokser op med traditionerne ikke blev påvirket af det i deres voksenliv.

En hjerneskanning af to danskere opvokset med juletraditioner og to personer med indisk og pakistansk baggrund, opvokset i Danmark uden juletraditioner, gav interessante svar.

Den viste, at den første gruppe havde en stærk reaktion, når fik vist billeder af lyskæder og klejner. Men den anden gruppes aktivitetsniveau i hjernen forblev neutralt.

- Julestemning er et velkendt, men komplekst følelsesmæssigt element i den menneskelige psyke hos størstedelen af den vestlige verdens befolkning. Følelsen er så stærk, at den kan medføre en oplevelse af glæde og velbehag i en ellers kold, mørk og hektisk tid. Dette opnås tilmed uden farmakologisk hjælp; dog kan indtagelse af bagværk og varme drikke medvirke til at opretholde følelsen, skriver forskerne i pilotstudiet 'Julestemningens cerebrale repræsentation' ifølge Videnskab.dk.

Kilde: Videnskab.dk

 

 

Dagens Gossip