Ny genfejl: Gør børn ekstremt høje

Det er langt fra altid sjovt at skille sig ud fra mængden – heller ikke, hvis man rager flere hoveder op over sine klassekammerater.

Læs også hos Videnskab.dk: Se smukke mennesker blive til grimme udyr

En international forskergruppe med dansk deltagelse har nu fundet frem til en ny genetisk sygdom, som kan forklare, hvorfor nogle børn og unge har indlæringsvanskeligheder og bliver meget højere end deres jævnaldrende.

»Det er en sygdom, som altid har været der, men det er først nu, vi har fundet den. Der er tale om en genforandring, som forklarer, hvorfor de her børn bliver meget høje,« fortæller Lise Aksglæde, som er ph.d. og læge ved Klinisk Genetisk Afdeling på Rigshospitalet til Videnskab.dk, hvor du kan læse, hvilke problemer der ellers kan være forbundet med at være meget høj – som eksempelvis indlæringsvanskeligheder.

I det nye studie har forskerne undersøgt arvemassen på i alt 152 børn og unge, som var langt højere end deres jævnaldrende. De 152 mennesker var udvalgt til forsøget, fordi de ikke havde nogen af de i forvejen kendte syndromer, som giver overvækst - med andre ord vidste lægerne altså ikke, hvorfor forsøgsdeltagerne var så høje.

Det viste sig, at 13 af deltagerne i undersøgelsen havde et fællestræk: De havde alle sammen den samme forandring i et gen, som kaldes DNMT3A.

Læs også hos Videnskab.dk: Så høje er vi blevet på et århundrede

For at være sikre på, at det ikke blot var en tilfældighed, at de 13 høje personer havde samme genfejl, undersøgte forskerne herefter 1.000 tilfældigt udvalgte mennesker. Det viste sig, at ingen af dem havde den samme genfejl, som de 13 meget høje børn og unge.

»Det giver en meget stor sandsynlighed for, at det er dette her gen, som har betydning for, at de bliver så høje,« forklarer Flemming Skovby, som er professor og overlæge på Klinisk Genetisk Afdeling på Rigshospitalet.

Af Videnskab.dk.

 

Dagens Gossip