Ny græsk leder: EU-kritik af Rusland er ikke i mit navn

Grækenlands nye premierminister, Alexis Tsipras, er allerede på sin første fulde arbejdsdag kommet på kant med sine nye EU-kolleger og EU-præsident Donald Tusk.

I en udtalelse udsendt fra Tsipras' kontor tirsdag eftermiddag klager den nye regering over, at premierministeren ikke blev taget med på råd, inden Tusk tidligere på dagen udsendte en erklæring i samtlige 28 stats- og regeringschefers navn med kraftig kritik af Rusland:

- Den pågældende erklæring blev udsendt uden om den foreskrevne procedure for at sikre tilsagn fra medlemslandene og i særdeleshed uden at sikre Grækenlands tilslutning.

- I den sammenhæng understreges det, at Grækenland ikke tilslutter sig denne erklæring, hedder det i udtalelsen fra Tsipras' kontor.

Den fælles erklæring, der blev udsendt klokken 10 tirsdag formiddag, er en skarp reaktion på weekendens begivenheder i det østlige Ukraine, hvor 30 civile blev dræbt.

EU-lederne taler blandt andet om "beviser" for Ruslands ansvar for situationen og varsler endnu en stramning af EU's sanktioner.

Donald Tusks kontor svarer tirsdag aften til pressen med en længere udredning af proceduren, der gik forud for udsendelsen af den fælles erklæring.

Heraf fremgår blandt andet, at Tsipras ikke havde nogen indvendinger, da Tusk mandag aften talte i telefon med ham for at ønske tillykke med jobbet.

Det er dog ikke klart, om Tsipras på det tidspunkt overhovedet kendte til teksten, der var sendt fra Bruxelles til EU-ledernes nærmeste EU-rådgivere, de såkaldte sherpaer.

Først tirsdag morgen meldte græske embedsmænd, at regeringen havde forbehold. Men de tog ifølge Tusks kontor ikke imod et tilbud om at tilføje en fodnote om, at Grækenland ikke kunne tilslutte sig teksten.

- Eftersom Grækenland ikke ønskede en sådan fodnote, stod det klart for os, at vi kunne offentliggøre erklæringen, sådan som der var skabt enighed om aftenen før.

- Sammenfaldet af konsultationer og en ny græsk regerings tiltrædelse er beklageligt, men det var i denne konkrete sag uundgåeligt.

- Den nye græske udenrigsminister vil have lejlighed til at forklare den græske holdning ved torsdagens ekstraordinære udenrigsministermøde, hedder det i udtalelsen fra Tusks kontor.

En centralt placeret kilde i en anden EU-hovedstad siger, at stats- og regeringscheferne mandag temmelig usædvanligt kun havde tre timer - fra klokken 15 til 18 - til at gøre indsigelser mod den konkrete tekst.

Tusks kontor kan ikke bekræfte den konkrete timing. Men hvis det stemmer, falder det nøjagtig sammen med, at Tsipras blev taget i ed mandag klokken 15.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip