Ny landbrugsaftale i EU er på plads

EU's ministre er nået til enighed om en reform på landbrugsområdet, og fødevareminister Mette Gjerskov (S) er overordnet tilfreds med aftalen, der gælder fra 2014 og seks år frem.

Aftalen vil ifølge ministeren bevare arbejdspladser i den danske landbrugssektor, men generelt bliver der ikke flere penge til danske landmænd, lyder det.

- Der er ikke flere penge til danske landmænd, men det handler om at bruge pengene noget klogere. Vi stiller nogle krav til landmændene om, at hvad de skal gøre for at få pengene, siger Mette Gjerskov.

Hidtil er støtten til landmændene stort set blevet uddelt baseret på, hvor mange hektar jord en landmand har.

- Nu skal man altså leve op til nogle krav for at få sin støtte udbetalt, fastslår ministeren.

En af ministerens mærkesager - muligheden for, at Danmark selv kan fordele en stor del af støtten - er kommet med i aftalen. Og dermed er landets kvægavlere sikret ordentlige vilkår ifølge Mette Gjerskov.

Til gengæld ærgrer hun sig over, at der ikke er lykkedes at få fjernet samtlige "gammeldags" støtteordninger.

- Fra dansk side har vi arbejdet på at få moderniseret støtten, så vi slipper for kornlagre og smørbjerge. Det er desværre ikke lykkedes fuldstændig, siger hun.

Landbrugsaftalen omfatter et samlet budget på 360 milliarder euro frem til 2020.

Aftalen, som ministerrådet er blevet enige om, skal nu forhandles på plads med Europa-Parlamentet. Forhandlingerne mellem det irske formandskab og parlamentet foregår onsdag i Bruxelles.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip