Ny måling: Her vil danskerne dø

07/10/2013 09:32

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Hvis danskerne selv kunne bestemme, hvor de gerne ville dø, ønsker kun et meget lille mindretal - 3,4 procent - at dø på et hospital.

Men det er knap halvdelen - 48,9 procent - der gør det.

Det viser en sammenkørsel af en meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Jyllands-Posten, og de statistiske data for, hvor danskerne rent faktisk dør.

Og tallene viser på flere områder, at der er disharmoni mellem ønskerne om, hvor man gerne vil dø set i forhold til det faktiske dødssted.

For eksempel ønsker kun 2,3 procent at dø på et plejehjem, men 20,2 procent gør det.

Omvendt ville knap 20 procent af danskerne gerne være på et hospice, når de dør. Kun omkring tre procent er det.

Birgitte Bülow - formand for ledere ved hospice, palliative teams og palliative afdelinger - mener dog ikke, at man nødvendigvis behøver at bygge flere hospicer.

- Man kan godt bygge flere hospicer, men mange af de borgere, der dør på et plejehjem, et hospital eller i hjemmet, har strengt taget ikke brug for den specialiserede indsats, som man kender fra et hospice, siger hun til Jyllands-Posten.

- De har brug for almindelig kærlig omsorg og pleje, tryghed og nærvær, tilføjer Birgitte Bülow.

Det kan hjemmeplejen og almindelige plejehjem godt levere, hvis personalet er uddannet til det, og rammerne er til det, lyder det.

Undersøgelsen viser, at lidt mere end halvdelen af danskerne - omkring 58 procent - gerne vil dø i deres egen hjem, hvis de selv kunne vælge. Men det er kun knapt 23 procent, som rent faktisk gør det, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/