Ny nationalpark er på vej ved Roskilde

Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner kan blive rammen om den næste danske nationalpark.

Forligspartierne bag nationalparkloven bakker efter et møde tirsdag på Christiansborg op om ansøgningen om en nationalpark med navnet Skjoldungelandet fra Roskilde, Lejre og Frederikssund kommuner.

Mens der har været og bliver udkæmpet svære slag om både nuværende og potentielle nationalparker andre steder i landet, så er der stor interesse lokalt for det sjællandske projekt.

- Det har været afgørende for forligskredsen, at tilslutningen til nationalparken er solidt og stærkt forankret i lokalbefolkningen, siger Venstres miljøordfører, Henrik Høgh (V).

Miljøministeren kan nu sætte gang i en proces med henblik på en kommende udpegning af nationalparken, som omfatter den sydlige del af Roskilde Fjord og et samlet landområde mod syd med blandt andet en række herregårde og de statsejede Bidstrup Skove.

- Nu ser vi frem til at modtage et egentligt forslag til Nationalpark Skjoldungelandet, og så håber jeg, kommunerne har en god og konstruktiv dialog med alle parter, siger Socialdemokraternes miljøordfører, Torben Hansen.

Forligskredsen har bedt om, at kommunerne bag ansøgningen undersøger mulighederne for eventuelle udvidelser af området i tæt dialog med alle relevante interessenter.

Det foreslåede område strækker sig over 16.100 hektar og er dermed på størrelse med Nationalpark Mols Bjerge.

På dagens møde gav forligskredsen også tilslutning til, at de nordsjællandske kommuner kan fortsætte med en fornyet proces for den langt mere omdiskuterede plan om Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Til gengæld var der ikke opbakning til ansøgning til en nationalpark i Det Sydfynske Øhav, som i sin nuværende afgrænsning uden Langeland og Ærø kommuner anses for at være for snævert funderet.

I august 2008 fik Danmark sin første nationalpark i Thy. I 2009 kom Mols Bjerge til, og i 2010 fulgte Vadehavet. En nationalpark ved Skjern Å blev droppet i foråret på grund af lokal modstand.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip