Ny pakke skaber store forventninger i landbruget

»Det er det, vi har ventet på, og som vores erhverv og Danmark har brug for, hvis vi skal udvide produktionen og råvaregrundlaget samt skabe gode danske arbejdspladser,« siger Lindhart B. Nielsen, der er formand for Videncenter for Svineproduktion.

Pakken indeholder flere elementer. Fødevareministeriets bidrag er en støtteordning til 150 millioner kroner, der skal gå til miljøvenlige staldanlæg. Slagterier og landbrug bidrager med penge, som betyder, at landmændene får højere priser for deres svin på slagterierne. Derudover støtter svineafgiftsfonden projekter til blandt andet dyrevelfærd, forskning og uddannelse indenfor svinesektoren.

»Ifølge vores analyser vil de 150 millioner kroner kunne skabe op til 2.000 varige job plus cirka 1.500 job i den periode, hvor de nye stalde bliver bygget,« siger Lindhardt B. Nielsen. Han forventer desuden, at investeringsstøtten vil sikre en eksportværdi af dansk svinekød på cirka 2,5 milliarder kroner årligt.

Pakken vækker glæde i slagteribranchen:

»Med regeringens 150 millioner kroner mener jeg, at vi kan bygge nye stalde til produktion af cirka 1,5 millioner slagtegrise om året,« siger Asger Krogsgaard, næstformand i Danish Crown og formand for virksomhedsbestyrelsen i Landbrug & Fødevarer.

»Vi har allerede kendskab til en række producenter, der er villige til at producere flere grise. De mangler blot finansiering, og med regeringens utvetydige opbakning tror jeg faktisk, at bankerne vil være langt mere tilbøjelige til at yde den nødvendige finansiering, så vi atter kan få gang i væksten i den danske slagtesvinsproduktion,« siger han.

Udsigten til flere slagtesvin skaber begejstring i slagteriarbejdernes fagforening.

»Det er utrolig positivt, at alle, der har aktiver i fødevareproduktionen, kan stå sammen og sikre fremtiden. Vi er afhængige af hinanden, og jeg mener, at vi her har fundet en løsning, der både sikrer arbejdspladser i Danmark, tager hensyn til miljøet og skaber ny optimisme i branchen,« siger Ole Wehlast, forbundsformand for Fødevareforbundet NNF.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) mener, at pakken både sikrer danske arbejdspladser og gavner miljøet.

»Håbet med pakken er, at vi ikke mister slagteriarbejdspladser til Tyskland. Det handler om at få skabt arbejdspladser i Danmark,« siger hun og uddyber:

»Pakken skulle gerne betyde, at vi får nogle svinestalde, som er i topklasse i forhold til miljøet - at vi fremtidssikrer staldene, så der bliver mindre udledning af kvælstof og ammoniak«.

 

Dagens Gossip