Ny rapport: Der er sprøjtegift i hvert andet stykke frugt og grønt

Når danskerne lægger ikke-økologiske agurker, tomater, æbler, jordbær og andet konventionelt frugt og grønt i indkøbskurven, følger der i gennemsnit rester af sprøjtegift med hver anden gang. Det viser den årlige pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen, som netop er offentliggjort.

I 2013 blev der således fundet pesticidrester i 69 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og 34 procent af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager.

- Økologiske varer er det sikreste valg, hvis man vil undgå giftrester.  Og netop ønsket om at undgå sprøjtegift er en af danskernes væsentligste årsager til at vælge økologi. Især i børnefamilier. Desuden er økologisk landbrug med til at sikre, at giftrester heller ikke findes i vores drikkevand, ligesom fravær af kemi i økologisk landbrug bidrager til en rigere natur med flere vilde fugle og planter, siger Per Kølster, der er formand i Økologisk Landsforening.

Fødevarestyrelsen vurderer, at giftrester, der findes i konventionelt frugt og grønt, ikke er et problem for helbredet. Men en række danske læger, sundhedsplejersker og forskere er bekymrede for ”cocktaileffekten” af flere forskellige typer af giftrester i kombinationen med hinanden. De anbefaler gravide og ammende at spise økologisk for at minimere indtaget af pesticidrester, der kan skade barnet.

Der blev, som i de foregående år, oftere fundet rester af sprøjtegift i frugt end i grøntsager, og der blev oftere fundet sprøjtegiftrester i udenlandsk produceret frugt og grøntsager end i dansk produceret frugt og grøntsager.

I konventionel frugt blev der fundet sprøjtegiftrester i 49 procent af prøverne fra Danmark og i hhv. 70 og 75 procent i prøverne fra EU og øvrige lande. I 18 procent af de danske, konventionelle grøntsagsprøver blev der fundet rester af sprøjtegift mod hhv. 48 og 54 procent i prøverne fra EU og øvrige lande.

I ingen af de danske øko-varer blev der fundet rester af sprøjtegift. I fire udenlandske prøver var der påvisninger. Men kun i ét tilfælde – en bananprøve fra den Dominikanske Republik - vurderes det, at der er tale om tilsigtet anvendelse af et ikke tilladt middel. Bananerne sælges derfor ikke længere som økologiske.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip