Ny rettighed kan bane vejen for ligeløn

Fra nytår har man som lønmodtager krav på at få at vide, hvordan arbejdsgiveren indberetter lønoplysningerne til Danmarks Statistik.

Og som noget nyt har man ret til at få oplyst sin såkaldte disco-kode, som er en kode over ens arbejdsfunktion. Det betyder, at man kan se chefen i kortene, lyder det fra HK/Privat.

Og selv om det lyder som en gang tør snak, kan der være mere at hente til lønningsposen.

- Når du kender din disco-kode, kan du slå op i din lønstatistik og finde den løn, der passer præcis til dit job, siger Marianne Vind, næstformand for HK/Privat.

- Så kan du se, om du er godt lønnet i forhold til andre med samme arbejde, eller om du skal slå hårdt i bordet til næste lønforhandling, siger hun om muligheden for at få koden oplyst.

Alle virksomheder, som indberetter arbejdsfunktionen på sine medarbejdere, skal oplyse koden til de ansatte, der beder om det.

Marianne Vind oplyser, at det er en konsekvens af en ændring i ligelønsloven og påpeger, at det kan være et godt værktøj til at bekæmpe uligelønnen mellem kvinder og mænd.

- Mange arbejdsgivere kan få et problem med at forklare, hvorfor Per og Poul får markant mere i løn end Berit og Birgitte, når de laver det samme arbejde, siger HK/Privats næstformand.

- Det optimale ville være, at disco-koden skulle stå på ansættelseskontrakten, men den nye ret gør løndannelsen mere gennemskuelig, siger Marianne Vind.

Disco-koden beskriver den enkelte medarbejders arbejdsfunktion. Koden er ikke en titel, stillingsbetegnelse eller uddannelse, men fortæller, hvad opgaverne i ens job er. Og det er både uddannelse og erfaring, der tæller med.

Alle virksomheder med over 10 ansatte indberetter disco-koder til Danmarks Statistik, mens virksomheder med under 10 ansatte kun i visse tilfælde skal gøre det.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip