Ny undersøgelse: Københavnerne valfarter på storbyferie

Danskernes rejsevaner har ændret sig markant de seneste år. Vi flyver fra en tidligere alder, til flere destinationer og af mange grunde. I gennemsnit rejser mere end halvdelen (54 procent) af danskerne med fly 1-3 gange om året. Og langt størstedelen af befolkningen (72 procent) booker selv flybilletten online.

Danskerne vil sætte nåle på verdenskortet

Væksten i flytrafikken i Danmark har ifølge lufthavnsstatistikker været eksplosiv i de seneste årtier. Undersøgelsen fra easyJet viser at danskerne ubekymret hopper på et fly for eksempelvis at spille golf, gå til koncert eller løbe et maraton.

Bliv ven med Dagens Ferie på Facebook - Klik her

Og cirka hver fjerde dansker har rejst med fly for at besøge venner eller familie, imens mere end halvdelen af befolkningen (56 procent) har boardet et fly i forbindelse med arbejde.

- Vi mærker tydeligt, at danskernes rejselyst er steget. På bare 5 år er det antal passagerer, vi transporterer fra Københavns Lufthavn, steget med 225 procent. Samtidig tegnes et billede af en helt ny rejse-generation af unge passagerer. Det er den generation, vi hylder med vores kampagne ’Generation easyJet’, siger Javier Gandara, Country Director for easyJet i Danmark.

Undersøgelse: Kvinderne savner kæledyret når de rejser

Udviklingen kommer ikke bag på livsstilsekspert Niels Erik Folmann.

- I dag er det en vigtig stimulans at øge antallet af rejsemål, vi har besøgt, snarere end at øge længden på turen. Det giver os et kick at “sætte nåle på verdenskortet” i alle de lande og storbyer, vi har besøgt. Vi deler oplevelserne på sociale medier, og især storbyferierne giver os den perfekte kombination af et intenst oplevelsesudbud og følelsen af frihed ved at besøge nye lande. Kort sagt er flyrejserne svaret på vores ønske om at tage del i den globale oplevelsesturisme, siger han.

Berejste unge

Den yngre generation vokser op med en flybillet i baglommen, en app til boardingkortet og en bedsteven i Berlin. For nylig afslørede en stor europæisk easyJet-undersøgelse, at mere end halvdelen af børnene i Europa har rejst med fly, før de fylder 10 år.

Grønland on the rocks: Is i mængder vi ikke fatter

Også i Danmark er den yngre generation den mest berejste. Hele 54 procent af de 18-34-årige har rejst med fly, før de fyldte 10 år. Til sammenligning har kun 7 pcrocent af forældre-generationen på 55+ år rejst med fly, før de fyldte 10 år.

- Flyrejser gennemgår samme evolution som det at eje og køre en bil gjorde for danskerne for 60 år siden. Flyrejser er blevet kuren mod kedsomhed og et hårdt arbejdspres og dokumenterer, at vores appetit på nye impulser er blevet større. Rejser er lig med fritid og en følelse af frihed, hvor vi selv sætter en oplevelsesmæssig dagsorden, understreger Niels Erik Folmann.

Impulsive nordjyder og eftertænksomme københavnere

Undersøgelsen viser desuden, at der er store regionale forskelle i danskernes rejsevaner. Nordjyderne er landets mest impulsive, når de booker en flybillet. Her har 12 procent booket en flybillet mindre end 14 dage før afrejse – det er tre gange flere end i hovedstadsområdet.

Omvendt har kun 7 procent af nordjyderne booket en flybillet mere end 4 måneder før afrejse. Det tal er godt det dobbelte for københavnerne (15 procent).

Ser man på kønnene er der også stor forskel på mænd og kvinders foretrukne rejseform. På landsplan er storbyferie og badeferie næsten lige populært. Dog vil mere end en tredjedel af landets kvinder (37 procent) helst spendere ferien på en strand. Det tal er væsentligt lavere for mænd (23 procent), der derimod er gladere for storbyferier end kvinder.

Ferie: Nyt servicekoncept til børn og børnefamilier

Storbyferien er særligt populær hos københavnerne, hvilket ifølge turisme- og regionalforsker ved Syddansk Universitet, Nils Karl Sørensen, skyldes, at rejseformen er enkel at planlægge og kulturelt udfordrende.

- Mange af os har en travl hverdag, hvor tiden er knap. Derfor har vores opfattelse af afstand ændret sig. Mentalt føles Paris tættere på end Hvide Sande – ganske enkelt fordi, det er nemmere at booke en flybillet, pakke håndbagagen og tage metroen til lufthavnen, end det er at leje et sommerhus, pakke bilen, købe ind, gøre rent og underholde børnene, forklarer han.

Fortsat fremgang hos easyJet

Siden easyJet begyndte at flyve fra Københavns Lufthavn i 1998 er selskabet vokset markant, og udviklingen ser ud til at fortsætte. I 2008 transporterede easyJet ca. 400.000 passagerer fra København, og i 2013 var det tal vokset til ca. 1,3 millioner passagerer.

I 2014 forventer easyJet at transportere ca. 1,5 millioner passagerer fra København til selskabets 12 destinationer.

 

Dagens Gossip