Nye regler for kvoteflygtninge er på vej

01/10/2013 10:04

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Der kan snart være godt nyt på vej til de af verdens kvoteflygtninge, som gerne vil til Danmark, men som siden en ændring i udlændingeloven fra 2005 er blevet bremset af såkaldt manglende integrationspotentiale. Det skriver Politiken.

Ifølge avisens oplysninger vil det fremgå af regeringens lovprogram for det folketingsår, der begynder i dag, at kriterierne skal ændres i det kommende år.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, støtter en ændring af loven, så den kommer til at se ud, som den gjorde før VKO's ændring, "så man igen tager udgangspunkt i, hvem der har det største beskyttelsesbehov", siger hun til Politiken.

Siden VKO-flertallet i 2005 indførte integrationspotentiale som kriterium for kvoteflygtninge, som Danmark har forpligtet sig over for FN til at modtage, har særligt SF, R og Enhedslisten kritiseret skærpelsen.

Blandt andet for reelt at udelukke muslimske kvoteflygtninge. Siden valget i 2011 er det dog mest Enhedslisten, der har råbt højt.

Regeringen skrev godt nok i sit regeringsgrundlag efter valget, at "kriterierne for udvælgelse af kvoteflygtninge skal ændres, så kvoteflygtninge uanset integrationsparathed har lige mulighed for at komme til Danmark".

Men endnu er der ikke kommet et udspil fra justitsminister Morten Bødskov (S).

Ministeren har tidligere på en henvendelse om tidshorisonten svaret, at der ifølge regeringens opfattelse er behov for at overveje nærmere, om kriterierne skal ændres.

Hverken SF's eller De Radikales udlændingeordfører vil bekræfte, om lovkataloget indeholder den lovede ændring i dette folketingsår. Eller hvilke nye kriterier der måske vil blive sat i stedet.

Både Konservative og Venstre afviser blankt at stemme for en afskaffelse af integrationskriteriet.

Danmark modtager omkring 500 kvoteflygtninge om året.

/ritzau/