Nye tal: Sidste år smed vi mad ud for 1.500.000.000 kroner

Tallene stammer fra Landbrug & Fødevarer, og de viser altså, at vi danskere smed kød, brød, mælk, pizzarester og andre spiselige madvarer ud for 1.500.000.000 kroner sidste år.

Det er mange penge og et gigantisk madspild, og det vil medlem af Europa-parlamentet, Christel Schaldemose, nu have gjort noget ved.

- Tænk, at vi selv i disse krisetider bruger vores penge på den måde. Det er spild af ressourcer og skidt for miljøet. Jeg er ingen helgen selv, men fakta er, at vi smider alt for meget mad ud i Danmark og resten af EU. Desværre gør juletiden bare fænomenet værre. Vi køber ekstra ind af flæskesteg, and, konfekt og brunkager - der skal jo ikke mangle noget, når julefreden sænker sig. I december er omsætningen i detailhandlen 18 procent større end gennemsnittet i årets øvrige måneder, mener hun.

Derfor arbejder hun i Europa-Parlamentet for at få EU-Kommissionen til at gøre noget ved problemet med spild af mad.

Blandt andet har hun foreslået, at EU skal halvere mængden af madspild inden 2025.

- Desværre har vi endnu ikke set de store initiativer fra Kommissionens hånd. Men det er vigtigt, at den handler nu, inden problemet vokser sig endnu større. Mens vi venter på EU-Kommissionen, så ligger der også en opgave i at minde os selv om det ekstreme madspild. Firmaer skal blive bedre til at planlægge deres indkøb og sælge ud af varerne. Og måske bør vi som privatpersoner ikke købe den ekstra andesteg lige inden juleferien. Der er en stor økonomisk gevinst ved at smide mindre mad ud. Det er sund fornuft – for både pengepung og miljø, sige Christel Schaldemose.

Hvad mener du? Hvordan kan vi gøre madspildet mindre?

 

Dagens Gossip