Nye udenlandske storcentre skal øge produktiviteten og reducere priserne

10/04/2013 05:50

BNB

Nyheder
Den liberale tænketank Cepos foreslår, at nye udenlandske storcentre skal øge produktiviteten og reducere priserne i servicesektoren. Forslaget kommer efter Produktivitetskommissionens rapport, der viser, at branchen er presset og har problemer med produktivitet og manglende konkurrence.»Rapporten viser, at det er specielt i serviceerhvervene man klarer sig dårligt på produktivitetsvæksten. Det er blandt andet en konsekvens af, at en del serviceerhverv ikke er udsat for tilstrækkelig hård konkurrence fra blandt andet udlandet. Heldigvis er der mulighed for at øge konkurrence ved at fjerne reguleringer. For eksempel kan man fjerne planlovens restriktioner på åbning af hypermarkeder. Det vil sige storcentre, hvor man kan handle meget stort ind. Det vil betyde, at salget pr. medarbejder i butikken stiger og det øger produktiviteten. Muligvis vil det kunne tiltrække udenlandske kæder som Carrefour, Walmart eller ICA til Danmark. Det vil i øvrigt kunne give nye produkter og lavere priser til danske familier. Det er velkendt, at danskerne betaler meget for deres varer og en del af forklaringen er manglende konkurrence i detailhandlen«, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS.Han mener, at tilladelse til opførsel af kæmpe storcentre vil kunne øge konkurrencen og samtidig betyde, at salget stiger i forhold til antallet af ansatte og dermed øge produktiviteten og nævner amerikanske kæder som eksempel.»USAs største detailkæde, Walmart, har typisk en butiksstørrelse på 18.000 m2. Herhjemme må man kun bygge centre på 3.500 m2. Denne begrænsning bør fjernes, så der bliver adgang til flere og større storcentre. Og de må gerne være udenlandsk ejet,« siger Mads Lundby Hansen.Cepos foreslår desuden en liberalisering af taxa-kørsel, så der gives flere bevillinger, åbnes op for mindre taxaer og for at svenske taxaer kan konkurrere med de københavnske taxaer.»Målet er at øge produktiviteten gennem øget konkurrence. Og det vil også give lavere priser«, siger Mads Lundby Hansen.BNB

Mest læste i dag

Den liberale tænketank Cepos foreslår, at nye udenlandske storcentre skal øge produktiviteten og reducere priserne i servicesektoren. Forslaget kommer efter Produktivitetskommissionens rapport, der viser, at branchen er presset og har problemer med produktivitet og manglende konkurrence.

»Rapporten viser, at det er specielt i serviceerhvervene man klarer sig dårligt på produktivitetsvæksten. Det er blandt andet en konsekvens af, at en del serviceerhverv ikke er udsat for tilstrækkelig hård konkurrence fra blandt andet udlandet. Heldigvis er der mulighed for at øge konkurrence ved at fjerne reguleringer. For eksempel kan man fjerne planlovens restriktioner på åbning af hypermarkeder. Det vil sige storcentre, hvor man kan handle meget stort ind. Det vil betyde, at salget pr. medarbejder i butikken stiger og det øger produktiviteten. Muligvis vil det kunne tiltrække udenlandske kæder som Carrefour, Walmart eller ICA til Danmark. Det vil i øvrigt kunne give nye produkter og lavere priser til danske familier. Det er velkendt, at danskerne betaler meget for deres varer og en del af forklaringen er manglende konkurrence i detailhandlen«, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS.

Han mener, at tilladelse til opførsel af kæmpe storcentre vil kunne øge konkurrencen og samtidig betyde, at salget stiger i forhold til antallet af ansatte og dermed øge produktiviteten og nævner amerikanske kæder som eksempel.

»USAs største detailkæde, Walmart, har typisk en butiksstørrelse på 18.000 m2. Herhjemme må man kun bygge centre på 3.500 m2. Denne begrænsning bør fjernes, så der bliver adgang til flere og større storcentre. Og de må gerne være udenlandsk ejet,« siger Mads Lundby Hansen.

Cepos foreslår desuden en liberalisering af taxa-kørsel, så der gives flere bevillinger, åbnes op for mindre taxaer og for at svenske taxaer kan konkurrere med de københavnske taxaer.

»Målet er at øge produktiviteten gennem øget konkurrence. Og det vil også give lavere priser«, siger Mads Lundby Hansen.

BNB