Nye udskolingsforløb skal stoppe nedturen på erhvervsskoler

En alarmerende udvikling, som viser, at der er brug for nytænkning, mener Kommunernes Landsforening (KL), der i sit nyhedsbrev, Momentum, tirsdag lancerer idéen om et forpligtende samarbejde mellem ungdomsuddannelserne og folkeskolerne.

Ifølge KL skal nye udskolingsforløb i folkeskolen i samarbejde med ungdomsuddannelserne tilbyde linjeforløb med valgfag, så den enkelte elev tidligere oplever mulighederne i erhvervsuddannelserne og de almengymnasiale uddannelser.

KL-formand Erik Nielsen understreger, at det ikke handler om at opdele folkeskolens elever.

»Vi ønsker ikke A- og B-hold. Det her handler derimod om at åbne elevernes øjne og kvalificere deres uddannelsesvalg ved, at den enkelte eksempelvis oplever, hvad en erhvervsuddannelse er. 9. klasse skal ikke være en brat afslutning, men det naturlige skridt videre mod en uddannelse,« siger Erik Nielsen til Momentum.

På den anden side af bordet er foreningen Danske Erhvervsskoler også klar til at forpligte sig.

»Når jeg taler med vores skoler, så er de klar til et forpligtende samarbejde. Jeg hører faktisk også flere steder, at man er i gang,« siger foreningens direktør, Lars Kunov, til Momentum.

Danske Erhvervsskoler peger dog på, at man ikke kan lave én model, som kan gå over hele landet. Dertil er tilbuddene på landets erhvervsskoler for forskellige.

Fra Dansk Industri siger underdirektør Charlotte Rønhof, at det er afgørende, at mulighederne inden for erhvervslivet kommer i elevernes søgelys. Derfor ser hun med optimistiske briller på forslaget som helhed. Hun fremhæver især den tidlige indsats, hvor det er KLs forslag, at vurderingen af elevernes uddannelsesparathed fremrykkes til 8. klasse.

Senest har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) foreslået, at adgangskrav på erhvervsuddannelserne er en mulighed. Et spor, som Erik Nielsen kan bakke op om – så længe det ikke ekskluderer nogen.

»Adgangskrav kan sagtens være en mulighed, men de kan ikke stå alene. Der er forskel på erhvervsuddannelserne, for de kræver noget forskelligt. Og så er det bare vigtigt, at de unge, som ikke umiddelbart opfylder kravene, sikres et tilbud, der senere gør dem klar til en ungdomsuddannelse,« siger Erik Nielsen.

 

Dagens Gossip