Nye visumregler kan give turistboom

Det vurderer direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening, der baserer sin vurdering på en større europæisk undersøgelse, som viser, at 15 til 20 procent af de potentielle turister opgiver at søge om visum på grund af komplicerede regler.

»Det varierer fra land til land, men vi ved, at der er en del, der opgiver i processen, fordi de skal udlevere alle mulige informationer,« siger han.

»Det giver ikke megen mening, at folk skal komme med lønsedler, bankudtog og ansættelsespapirer. Derfor er det meget positivt, hvis regeringen vælger at lempe kravene«.

Regeringen lægger på baggrund af en række anbefalinger fra det danske erhvervsliv op til at gøre det lettere for både forretningsfolk og turister at komme til Danmark. En af modellerne i regeringens overvejelser er, at rejsebureauer i udlandet får lov at stå for visumbehandlingen. Det vil sige, at en turist fra en øde provins i Rusland slipper for at møde op ved den danske ambassade i Moskva for at kunne få lov til at feriere i Danmark.

Derudover ser regeringen gerne, at behandlingen af ansøgninger om visum til Danmark gøres hurtigere.

Erfaringer fra Kina viser da også, at lettere adgang til et visum kan få flere til at gæste Danmark, forklarer direktør i VisitDenmark Flemming Bruhn.

»Vi har oplevet en stor fremgang i antallet af turister fra Kina. Det hænger ikke kun sammen med, at behandlingstiden er mindsket. Men det gør en forskel,« siger han og henviser til, der i dag er behandlingstid ved den danske ambassade i Kina på 4,1 dag, hvilket ligger væsentligt under de 15 dage, som Danmark sammen med de øvrige Schengen-lande har sat som loft for at få svar på en ansøgning om visum.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af kinesiske overnatninger i Danmark stiger kraftigt. I 2012 havde danske hoteller i 114.000 overnatninger fra kinesiske gæster.

»Vi skal selvfølgelig ikke være blåøjede, men vi skal huske, at turisterne har købt deres rejse gennem et bureau, så man må formode, de har penge til både at komme her og hjem igen,« påpeger Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening.

Udover lettere adgang til turistvisum barsler regeringen også med at lempe reglerne for forretningsfolk, der skal til Danmark. Står det til regeringen vil handelsrejsende fra firmaer, der er godkendt af danske ambassader, være sikret en visumbehandling på maksimalt tre dage.

Regeringens visumplaner bliver bakket op af Venstre og Dansk Folkeparti. Enhedslisten er også positiv, men ønsker samtidigt at gøre det lettere for flygtninge at få besøg af familiemedlemmer fra udlandet.

»Visumreglerne er alt for skrappe og bureaukratiske i dag, så derfor er det positivt, at regeringen tager initiativer i forhold til turisme og handel,« siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (Ø).

Da mange af de nye initiativer kan gennemføres uden lovændringer, kan regeringens planer gennemføres i løbet af 2013 og 2014.

 

Dagens Gossip