Nykredit: Glem den rådne banan

Det fortæller Peter Engberg Jensen, koncernchef i Nykredit, på en pressebriefing i forbindelse med finanskoncernens halvårsregnskab.

»Hvis vi kigger på vores tabsbillede, så kan vi ikke se den rådne banan. Det er på Sjælland uden for hovedstaden, at vi ser 5-6-7 gange det gennemsnitlige tabsbillede,« siger Peter Engberg Jensen, som dermed præsenterer sit sidste regnskab i spidsen for Nykredit. Han afløses 1. september af Nordeas tidligere landechef i Danmark, Michael Rasmussen.

Lånetyperne er ikke anderledes på Sjælland end i resten af landet, men folk har større lån i deres boliger. Og tabene bliver selvforstærkende, fordi væksten ikke kan få fat.

»Der er ikke flere afdragsfrie lån, men den gennemsnitlige belåningsgrad er højere, og det er derfor, vi tager tabene dér, og derfor, at væksten har svært ved at komme i gang,« siger Peter Engberg Jensen.

Han mener, at Sjælland er ramt af først udflytningen og siden tilbageflytningen til København som følge af boligprisernes bevægelser.

»I 2005-2006-stykker, da København var rigtigt dyr, vil jeg tro, at der var en række, der flyttede ud på Sjælland for at få boligøkonomien til at hænge sammen. Der var en nettoudflytning fra hovedstaden, men nu går strømmen ind mod København og skaber en nettoudflytning fra Sjælland, som gør, at udbud og efterspørgsel ikke hænger sammen,« lyder analysen fra Peter Engberg Jensen.Nykredit mærker slet ikke den samme effekt i Jylland og kan heller ikke registrere de samme tabsprocenter i det vestligste Jylland, som ellers sammen med andre udkantsområder populært kaldes den rådne banan.

»Der er en form for metropoleffekt. I Jylland har du ikke en hovedstad, der påvirker sine omgivelser så meget, som København gør på Sjælland. Og så har man måske været mere vant til, at det gik op og ned i Jylland,« siger Peter Engberg Jensen.

Nykredits nedskrivninger falder i første halvår til 929 millioner kroner på koncernniveau. Det dækker over et fald i bankens nedskrivninger og en øget nedskrivning på realkreditten. Banken nedskriver med 166 millioner mod 248 millioner kroner i første halvår 2012, mens realkreditvirksomheden øger nedskrivningerne med 20 millioner kroner til 763 millioner.

 

Dagens Gossip