Nyt forsvarsforlig: Unge skal stadig i trøjen

Netop nu sidder politikerne og forhandler de sidste tal, kommaer og punktummer på plads i forsvarsforliget for 2013-2017.

Radio24syv er kommet i besiddelse af et udkast, der ifølge radioens kilde er "95 procent færdigt": Værnepligten består og officersuddannelsen ændres markant.

Der er lagt op til en banebrydende revision af officersuddannelsen. Fremover skal det være muligt at tage en bachelorgrad på for eksempel universitetet og efter en kort rekruttid blive optaget på officersskole.

I dag skal vordende officerer først være sergenter. Det forløb bliver skåret væk for ansøgere med en bachelorgrad eller uddannelse på tilsvarende niveau. Den nye form for uddannelse ligner den, man har i Storbritannien.

Værnepligten bliver ikke suspenderet, som regeringen ellers havde lagt op til, men bliver ifølge radiostationen reduceret fra cirka 5000 indkaldte i år til 2300 i perioden 2013-2014.

Bevarelsen af værnepligten har været et kardinalpunkt for Dansk Folkeparti.

Opretholdelsen af de 2300 værnepligtige kommer til at koste 560 millioner kroner. Derfor skal der findes besparelser for dette beløb et andet sted.

Allerede fra næste år bliver der indført forsøg med overvågning af Arktis. Og ifølge det udkast som Radio24syv er i besiddelse af, vil det muligvis ske med ubemandede fly.

Generelt skal der være besparelser og effektiviseringer for 2,7 milliarder kroner frem mod 2017.

Forligskredsen bag forsvarsforliget består af samtlige af Folketingets partier på nær Enhedslisten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip