Nyt gidseldrama skal forhindres med droner

For at forhindre nye gidseldramaer, som det netop overståede på et gasanlæg i Algeriet, bør det statslige norske olie- og gasselskab Statoil overveje at lade droner overvåge firmaets anlæg i Nordafrika for at skærpe de ansattes sikkerhed.

Det siger Torbjørn Knutsen, professor i statskundskab ved Norges Tekniske- og Naturvidenskabelige Universitet, til Aftenposten.

Han er overbevist om, at Statoil har gode vurderinger af de mulige trusler i Algeriet og grundige risikoanalyser for selskabets aktiviteter i landet, men mener, at Statoil bør benytte sig af nye former for overvågning og indgå nye typer for samarbejde for sine anlæg.

- En mulighed er at indlede et samarbejde med Nato, og militære myndigheder i de lande, hvor Statoil er til stede. De har adgang til helikoptere og droner, der kan overvåge områder på en helt anden måde end en privat samarbejdsparter, siger Knutsen.

Og det er langt fra at være science fiction, at et energiselskab skulle anskaffe sig for eksempel førerløse fly.

- Droner er fremtiden. De amerikanske droner for eksempel er ganske små og udstyret med kameraer. Droner bliver mere og mere almindelige, fastslår professoren.

Han præciserer, at flyene kun skal udstyres med overvågningsteknologi.

Fem ansatte fra Statoil - der er medejere af gasanlægget i Algeriet, hvor gidseldramaet udspillede sig - savnes fortsat.

Sikkerhedskilder i Algeriet oplyste søndag, at antallet af dræbte gidsler og andre ofre efter gidseltagningen og militærets aktion nu er oppe på 48.

Fagforbundene i Statoil mener, det bliver vanskeligt for selskabet at overtale medarbejdere til at lade sig udstationere i højrisikolande efter de blodige begivenheder i Algeriet.

Terrorgruppen bag angrebet truer med at rette nye angreb mod udenlandske firmaer i Nordafrika, såfremt Frankrig ikke indstiller sin militæraktion i Mali.

/ritzau/NTB

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip