Nyt håb for tyske euromodstandere

TYSKLAND: Det kom som en hjælpende hånd midt i mørket for det lille protestparti Alternative für Deutschland, da den tyske finansminister Wolfgang Schäuble slog fast, at der bliver brug for en tredje økonomisk hjælpepakke til Grækenland. Det skriver Berlingske Aften.

Det højreliberale antieuroparti er ellers med stor succes blevet ignoreret af CDU og er i nogle meningsmålinger ved at smuldre helt ned i restgruppen af »øvrige«, men nu er partiets eneste mærkesag tilbage på dagsordenen i valgkampen. Ja, endnu bedre for AfD: Regeringen og socialdemokraterne skændes om, hvor stor regningen bliver.

Wolfgang Schäuble fra CDU beskriver det i avisen Passauer Neuen Presse som ikke urealistisk med en hjælpepakke for 2014 og 2015 på omkring 11 milliarder euro – omkring 82 milliarder kroner – fra eurolandene. Heraf garanterer Tyskland i forhold til økonomiens størrelse, hvilket vil sige 40 procent. SPD beskylder regeringen for at skjule den egentlige risiko, og SPDs finansordfører, Carsten Schneider, taler om endnu et højt tocifret milliardbeløb frem mod 2020. Wolfgang Schäuble beskylder til gengæld SPD for at sammenblande brutto- og nettobeløb.

11 milliarder euro er markant mindre end de første to hjælpepakker, men temaet kan måske puste lidt liv i det hensygnende AfD. I en måling fra instituttet Emnid rejser euromodstanderne sig fra en til tre procent. Det er stadig to procentpoint fra spærregrænsen, men AfD kan også få afgørende betydning uden at komme i Forbundsdagen. I samme måling taber den liberale konkurrent FDP et point, og det er lige nok til, at der ikke længere er flertal bag kansler Angela Merkels regering med CDU/CSU og FDP.

Også partiet De Grønne tager et dyk i meningsmålingerne, skriver Berlingske Aften. I en måling fra instituttet Forsa ryger De Grønne ned på 11 procent. For et par år siden blev partiet målt til hele 23 procent. Imens går Die Linke frem, og det sætter fornyet gang i spekulationerne om, hvad der sker, hvis der kommer et rødt-rødt-grønt flertal. Det kunne teoretisk betyde en regering bestående af SPD og De Grønne støttet af Die Linke. Det afviser SPD-toppen, men Die Linke er vendt rundt og erklærer sig nu principielt parat under visse betingelser.

Alternative für Deutschland får også medieomtale og sympati takket været en anden politisk modstander. Lørdag angreb hætteklædte unge, der formentlig tilhører det venstreradikale miljø, AfDs partiformand, Bernd Lucke, under en tale. Han blev skubbet til jorden, viser en video, som partiet selv har lagt på nettet. Andre gæster blev ramt af tåregas, og én blev snittet i fingeren. Tre blev tilbageholdt. Kort efter vendte Bernd Lucke uskadt og med en morsom bemærkning tilbage og gik videre med sin tale.

Angrebet blev bredt fordømt, men for Alternative für Deutschland kan kampen mod venstreekstremisterne være positiv. Partiet beskyldes for at tiltrække højreekstremister og optræde med et sprog, der i Tyskland ofte tilskrives højrepopulistiske partier. Repræsentanter for partiet taler om udnyttelse af de tyske socialkasser, imod »de gamle partier«, imod »multikulti«, mod menneskeskabte klimaforandringer og hævder – trods sin beskedne opbakning – at repræsentere »folket«. På en plakat stilles Tyskland og Sydeuropa op over for hinanden. »Hellere penge til tyske veje end til banker i Sydeuropa,« hedder det for eksempel. Omvendt styrer Bernd Lucke partiet mod midten, og tidligere medlemskab af ekstremistiske partier som NPD er ifølge partiet eksklusionsgrund. Det tysk-franske firma linkfluence har undersøgt, hvordan de to partiers støtter agerer på internettet og konkluderer, at der ikke er meget sammenfald mellem højreekstremisterne i NPD og euromodstanderne i AfD.

Op til weekenden blev oplysninger om angreb på partiet ikke taget helt så alvorligt, skriver Berlingske Aften. Lørdag fortalte den konservative avis Frankfurter Allgemeine Zeitung om et mystisk brandattentat mod AfD-medlem Lennard Rudolph i Göttingen. Partiet omtalte det dramatisk i en pressemeddelelse, men Rudolph havde ikke nævnt det, da politiet havde været på besøg, og de kunne ifølge avisen ikke finde nogen spor. Ifølge AfD selv måtte et valgarrangement beskyttes af 60 betjente. En politikilde sagde til avisen, at det kun var 40, hvilket er normalt for den slags.

Siden lørdag har politiet nu også efterforsket et angiveligt angreb på to AfD-aktivister i Bonn og har givet partiet politibeskyttelse i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Bernd Lucke sammenligner situationen med Weimarrepublikkens pøbelvælde. Venstreekstremister har gjort de marginaliserede euromodstandere til valgkampens ofre.

CDUs generalsekretær Hermann Gröhe mener, at Wolfgang Schäuble spiller med helt åbne kort og hæfter sig ved, at CDU ikke har tabt vælgere under debatten om den næste Grækenlands-pakke. Han peger på, at opbakningen til euroen er steget de seneste måneder.

»De fleste tyskere er hverken til D-mark-nostalgi eller fælles gældshæftelse, men foretager en balancegang, der handler om at sammenholde solidaritet og soliditet,« sagde han på et pressemøde i denne uge ifølge Berlingske Aften.

Euromodstandernes ikon Joachim Starbatty har en helt anden og mere eksotisk teori om Schäubles udsagn. Starbatty er spidskandidat for Alternative für Deutschland og gætter i et interview med nyhedsportalen n-tv på, at Schäuble i virkeligheden forsøger at hjælpe AfD ind i Bundesdagen. Schäubles mål skulle være at forhindre en rød-rød-grøn regering.

»Han siger til sig selv: Der bliver ingen rød-grøn regering. SPD-chef Sigmar Gabriel vil derefter gå efter en rød-rød-grøn regering. Hvorfor skulle han ellers umiddelbart efter valget indkalde til et partikonvent? Hvis AfD derimod er i parlamentet, har rød-rød-grøn ikke flertal,« lyder Joachim Starbattys analyse.

 

Dagens Gossip