Nyt land rækker hånden ud til Snowden

Venezuela vil overveje at give asyl til den amerikanske whistleblower Edward Snowden, hvis han søger om det.

Præsidenten i det sydamerikanske land, Nicolas Maduro, fortæller, at Venezuela ikke har "modtaget en officiel anmodning".

- Men hvis vi måtte få en, vil vi evaluere den, ligesom vi forstår, at Ecuador gør, siger Maduro på stats-tv ifølge nyhedsbureauet AFP.

Ifølge den russiske præsident, Vladimir Putin, opholder Snowden sig i transitområdet i Moskvas lufthavn. USA har presset på for at få it-eksperten udleveret, men det har russerne ikke tænkt sig at imødekomme.

CIA-uddannede Snowden arbejdede gennem flere år for efterretningstjenesten National Security Agency, inden han "af samvittighedsmæssige årsager" besluttede at afsløre sine arbejdsgivere.

Snowden har fortalt om USA's massive overvågning af internettrafik, og afsløringerne blev bragt i begyndelsen af juni i The Guardian og The Washington Post og blev straks forsidestof verden over.

Vladimir Putin har udelukket, at Snowden vil blive udleveret til USA. Han har ikke begået noget kriminelt i Rusland, og at han er en fri mand, da Rusland og USA ikke har en udleveringsaftale, lyder det fra præsidenten.

Sagen har udløst en diplomatisk krise mellem USA på den ene side og både Rusland og Kina på den anden.

Ricardo Patino, der er udenrigsminister i Ecuador, sagde søndag på sin Twitter-konto, at Snowden havde afleveret en asylansøgning til det sydamerikanske land.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip