Nyt pres fra polske håndværkere

Ledigheden er stigende i Polen. Særligt i byggesektoren, hvor antallet af konkurser er rekordhøjt. Og det kan få flere polakker til at søge lykken i Danmark, mener faglig sekretær i 3F.

Det skriver Fagbladet 3F.

Flere eksperter forventer, at ledigheden i Polen i 2013 vil stige til 14 procent. Særligt er de polske byggearbejdere hårdt ramt.

De dystre udsigter kan få flere til at forlade hjemlandet til fordel for Danmark, hvor der i den nærmeste fremtid blandt andet skal bygges Femern-forbindelse, togstrækninger og supersygehuse.

Der er en sandsynlighed for, at flere polakker vil søge mod de store danske byggeopgaver, mener Robert Olejnik, der er faglig medarbejder i 3F.

- Presset forstærkes af, at 1,7 millioner af de registrerede ledige står uden for dagpengesystemet. Det er altså størstedelen af de ledige polakker, der ikke får nogen reel hjælp, siger Robert Olejnik.

I oktober 2012 var der en stigning i antallet af konkurser i den polske byggesektor på 23 procent set i forhold til samme måned sidste år. Det er det højeste antal konkurser siden 2003.

Søren Kaj Andersen, der er arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet, FAOS, mener dog, at man skal træde varsomt, når man spår om fremtiden.

Han erkender, at der er noget logik, der taler for, at der vil komme flere polakker til Danmark.

- Men vi skal være varsomme med at sige, at det også er sådan i praksis. Det kan sagtens være, at nogle af dem, der mister jobbet eller ryger ud af dagpengesystemet, ikke har mulighed for at rejse, siger Søren Kaj Andersen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip