Obama advarer Kongressen mod at sende USAs økonomi i frit fald

»Bare gør jeres job,« sagde præsidenten ifølge nyhedsbureauet Reuters i en tale, hvor han rettede sin skarpeste kritik til dato mod det republikanske forsøg på at få vraget Barack Obamas omdiskuterede sundhedsreform - den såkaldte Obamacare - ved at afskære reformens finansiering.

Præsidenten advarede blandt andet om, at Kongressens medlemmer ikke må holde USAs økonomi som gidsel, hvis de ikke får opfyldt alle deres krav til det nye budget.

Med stemmerne 230-189 vedtog Repræsentanternes Hus fredag et lovforslag, der sikrer, at alle offentlige institutioner kan fortsætte fra 1. oktober til 15. december, selvom det ikke er lykkedes at nå til enighed om det kommende budget. Den nuværende aftale udløber 30. september.

Lovforslaget indeholder den betingelse, at Barack Obamas sundhedsreform droppes.

Hvis Kongressen ikke godkender budgettet inden 30. september og gældsloftet ikke øges, vil regeringen løbe tør for penge og være ude af stand til at betale sine regninger i midten af oktober, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Lovforslaget er nu sendt videre til Senatet, hvor Demokraterne er i overtal. Demokraterne har for længst gjort det klart, at de ikke vil acceptere et sådant lovforslag fra »Huset«.

Det er langt fra første gang, at Republikanerne forsøger at skrotte Obamacare. Hele 42 gange i løbet af de seneste fem år har de således stemt om at aflive eller begrænse sundhedsreformen, der har som mål at give en sygeforsikring til den del af den amerikanske befolkning, der må undvære en. Hver gang har Senatet afvist lovforslagene fra Repræsentanternes Hus.

Afstemningen denne gang adskiller sig dog fra de tidligere. Republikanerne har nemlig bundet forslaget op på budgetforhandlingerne, og det betyder, at flere offentlige institutioner risikerer at lukke ned, hvis det ikke gennemføres.

Ifølge Reuters ventes det, at Senatet debatterer lovforslaget i næste uge.

 

Dagens Gossip