Obama beder for ofrene i Texas

18/04/2013 22:00

BNB

Nyheder
Præsidenten fortæller, at redningsmandskab fra andre steder i landet har tilbudt deres hjælp til de lokale reddere, som fortsat arbejder på ulykkesstedet, og at nationens tanker er i Texas. »West er en by, som står mange texaneres hjerte nær, og mens indbyggerne fortsat reagerer på tragedien, får de støtte af det amerikanske folk,« siger Obama i en udtalelse. Den tragiske ulykke i Texas skete omkring klokken 20 lokal tid, og ødelæggelserne var så omfattende, at redningsfolkene tidligt om morgenen endnu ikke havde fået det samlede overblik over antallet af savnede i de beskadigede huse og udbrændte bygninger. Billeder taget af øjenvidner i området viste, hvordan røgsøjlen fra eksplosionen rejste sig højt over byen som en enorm, grå paddehattesky. »Det var ligesom en atombombe, der gik af,« sagde Wests borgmester, Tommy Muska, på et pressemøde og opfordrede alle til at bede for beboerne. »Vi har mange mennesker, som er kommet til skade, og mange af dem kommer formentlig ikke til at være her i morgen,« sagde han ifølge nyhedsbureauet AP. Eksplosionen var så kraftig, at det amerikanske geologiske overvågningsinstitut, USGS, registrerede den som et mindre jordskælv på 2,1 på richterskalaen. »Vi ved, at mere end 160 tilskadekomne er blevet behandlet på hospitalerne,« sagde politiets talsmand, Patrick William Swanton på et pressemøde. Her beskrev han byen som ødelagt. »Nogle huse er i brand, nogle er jævnet med jorden og andre steder er tage kollapset og ruder knust,« sagde han. »Forventer vi, at tallet vil stige? Jeg ved det ikke. Vi håber på det bedste,« tilføjede han. Ifølge politiet tyder intet på, at der ligger en forbrydelse bag eksplosionsbranden, men man »udelukker intet«. 50-75 huse herunder et plejehjem blev ødelagt, og et område på 8-10 gader i nærheden af fabrikken blev evakueret, mens redningsfolk indledte en hus-til-hus eftersøgning for flere tilskadekomne i de ødelagte bygninger. En del af de evakuerede beboere blev bragt til et midlertidigt samlings- og fordelingssted på en nærliggende fodboldbane. Eksplosionen menes at være forårsaget af en brand, der nåede en tank indeholdende det giftige kemikalie ammoniak, men brandmyndighederne har endnu ikke endegyldigt fastlagt årsagen. Under alle omstændigheder er det langt fra første gang, at en alvorlig ulykke rammer en fabrik, der arbejder med netop ammoniak. I 1988 blev 23 personer dræbt i Kansas City i Missouri, da en lastbil med det kemikaliet sprang i luften. I 2007 kostede en lignende eksplosion 37 mennesker livet i den mexicanske by Monclova. Og tilbage i 1921 omkom et sted mellem 500 og 600 personer, da en enorm silo på en af BASFs kemiske fabrikker i Tyskland eksploderede.

Mest læste i dag

Præsidenten fortæller, at redningsmandskab fra andre steder i landet har tilbudt deres hjælp til de lokale reddere, som fortsat arbejder på ulykkesstedet, og at nationens tanker er i Texas.

»West er en by, som står mange texaneres hjerte nær, og mens indbyggerne fortsat reagerer på tragedien, får de støtte af det amerikanske folk,« siger Obama i en udtalelse.

Den tragiske ulykke i Texas skete omkring klokken 20 lokal tid, og ødelæggelserne var så omfattende, at redningsfolkene tidligt om morgenen endnu ikke havde fået det samlede overblik over antallet af savnede i de beskadigede huse og udbrændte bygninger.

Billeder taget af øjenvidner i området viste, hvordan røgsøjlen fra eksplosionen rejste sig højt over byen som en enorm, grå paddehattesky.

»Det var ligesom en atombombe, der gik af,« sagde Wests borgmester, Tommy Muska, på et pressemøde og opfordrede alle til at bede for beboerne.

»Vi har mange mennesker, som er kommet til skade, og mange af dem kommer formentlig ikke til at være her i morgen,« sagde han ifølge nyhedsbureauet AP.

Eksplosionen var så kraftig, at det amerikanske geologiske overvågningsinstitut, USGS, registrerede den som et mindre jordskælv på 2,1 på richterskalaen.

»Vi ved, at mere end 160 tilskadekomne er blevet behandlet på hospitalerne,« sagde politiets talsmand, Patrick William Swanton på et pressemøde. Her beskrev han byen som ødelagt.

»Nogle huse er i brand, nogle er jævnet med jorden og andre steder er tage kollapset og ruder knust,« sagde han.

»Forventer vi, at tallet vil stige? Jeg ved det ikke. Vi håber på det bedste,« tilføjede han.

Ifølge politiet tyder intet på, at der ligger en forbrydelse bag eksplosionsbranden, men man »udelukker intet«.

50-75 huse herunder et plejehjem blev ødelagt, og et område på 8-10 gader i nærheden af fabrikken blev evakueret, mens redningsfolk indledte en hus-til-hus eftersøgning for flere tilskadekomne i de ødelagte bygninger. En del af de evakuerede beboere blev bragt til et midlertidigt samlings- og fordelingssted på en nærliggende fodboldbane.

Eksplosionen menes at være forårsaget af en brand, der nåede en tank indeholdende det giftige kemikalie ammoniak, men brandmyndighederne har endnu ikke endegyldigt fastlagt årsagen.

Under alle omstændigheder er det langt fra første gang, at en alvorlig ulykke rammer en fabrik, der arbejder med netop ammoniak. I 1988 blev 23 personer dræbt i Kansas City i Missouri, da en lastbil med det kemikaliet sprang i luften.

I 2007 kostede en lignende eksplosion 37 mennesker livet i den mexicanske by Monclova.

Og tilbage i 1921 omkom et sted mellem 500 og 600 personer, da en enorm silo på en af BASFs kemiske fabrikker i Tyskland eksploderede.