Obama håber på finanslovaftale i 11. time

Han slog dermed fast, at han ikke ville give sig for presset fra republikanerne i Kongressen, der har modarbejdet finansloven med krav om at få vraget præsident Barack Obamas omstridte sundhedsreform, Obamacare.

Den republikanske leder af Repræsentanternes Hus, John Boehner, slog mandag aften fast, at de republikanske politikere i Repræsentanternes Hus ikke ville lade en budgetaftale for 2014 passere, medmindre Demokraterne kom med indrømmelser i forhold til Obamacare.

Præsident Barack Obama slog i sin tale fast, at sundhedsreformen vil blive til virkelighed, at dens finansiering allerede er på plads, og at de republikanske politikere »ikke kan stoppe den«.

»Kongressen er nødt til at holde regeringen åben og nødt til at betale vores regninger,« sagde Barack Obama desuden i talen. Udmeldingen fra præsidenten kom, som den amerikanske regering var på vej mod en nedlukning af flere statslige instanser, efter at det ikke er lykkedes stridende politikere i den amerikanske Kongres at blive enige om en midlertidig finanslov for 2014.

En nedlukning af de statslige instanser vil betyde, at op mod en million statsansatte vil blive sendt hjem uden løn tirsdag.

Det vil ske, fordi tirsdag er den første dag for finansaftalen for 2014, som Kongressen endnu ikke er nået til enighed om. I første omgang vil den politiske krise udelukkende gå ud over områder, som er kontrolleret af den føderale regering - herunder NASA - og dermed ikke områder som skoler, politi og sundhedsvæsen.

»Det behøver ikke at ske. Jeg gentager: Det behøver ikke at ske,« sagde præsidenten i talen, hvor han lagde vægt på, at selv om lønudbetalingerne fra den føderale regering - USAs største arbejdsgiver - bliver sat på pause, så betyder det ikke, at det samme sker med amerikanernes private lån og regninger:

»En nedlukning vil få meget virkelige økonomiske konsekvenser for virkelige mennesker«.

 

Dagens Gossip