Obama klar til ny våbenlov

Den amerikanske præsident, Barack Obama, bakker op om et forslag om at genindføre et forbud mod angrebsvåben efter skolemassakren i byen Newtown fredag, hvor 20 børn og seks voksne ansatte blev dræbt.

Ifølge præsidentens talsmand, Jay Carney, støtter Obama "aktivt" den demokratiske senator Dianne Feinsteins indsats for hurtigt at få lavet et lovforslag mod de farlige våben.

USA har tidligere haft et forbud mod angrebsvåben - som den halvautomatiske riffel 20-årige Adam Lanza vendte mod sine ofre i Newtown - men det udløb i 2004 og blev ikke fornyet.

Siden har det været hårde tider for politikere, der ønsker en strammere våbenlovgivning. Fortalere for våbenfrihed - særligt republikanere - mener, at øget våbenkontrol er i strid med forfatningens bestemmelser om, at det skal være tilladt at bære våben.

Men efter Newtown-tragedien, hvor mange af ofrene var små børn mellem seks og syv år, er det som om, kritikerne er ved at bløde op, mener Obama.

- Han er opmuntret af, hvad vi har hørt fra nogle af medlemmerne af Kongressen, der længe har været mod våbenkontrol, lyder det fra præsidentens talsmand.

Obama er også interesseret i at gøre store magasiner ulovlige. Og i tiltag, der lukker hullet i den amerikanske våbenlov, så man ikke længere kan handle våben enkeltpersoner imellem, lyder det.

Dianne Feinstein lægger op til, at mindst 100 navngivne kraftige våben med magasiner og militære stormgeværer, som har været anvendt ved de seneste skudmassakrer i USA, skal forbydes.

- Lovforslaget bliver stærkt, og det bliver definitivt, siger hun.

Det er dog usikkert, om hun kan få opbakning til lovforslaget, når opmærksomheden ikke længere er rettet mod Newtown.

Obama har efter tidligere skudmassakrer sagt, at han støtter forbud mod angrebsvåben. Men han har aldrig gjort en indsats for at få det gennemført.

Han førte også valgkamp på mere våbenkontrol i 2008, men han har i sin første regeringsperiode lempet loven ved at give våbentilladelser til ansatte på Amtrak-tog og til ansatte i nationalparker.

Våbenkontrol har samtidig lav prioritet hos mange amerikanske politikere, fordi våben er populære i det amerikanske samfund, hvor The National Rifle Association har stærke allierede i begge de store partier.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip