Obama kræver mere gennemsigtighed i USAs overvågning

Det slog den amerikanske præsident, Barack Obama, fast fredag aften dansk tid, hvor han løftede sløret for, hvordan de amerikanske myndigheder kan være mere åbne omkring, hvem og hvad de overvåger. Det skriver flere internationale medier.

Den øgede gennemsigtighed har været et krav fra amerikanernes side, siden whistlebloweren Edward Snowden afslørede, hvor omfattende USA overvågning af både egne og internationale borgere er.

Men det er hverken USAs mål eller interesse at spionere på almindelige mennesker, slog Obama fast. Meningen med overvågningen er beskyttelse af USA og landets allierede, lød det.

»Alle disse foranstaltninger er designet til at sikre, at det amerikanske folk kan stole på, at vores bestræbelser er på linje med vores interesser og vores værdier,« sagde Obama ifølge AFP.

Samtidig sagde præsidenten, at han vil bede Kongressen om at reformere nogle bestemmelser i loven Patriot Act, som blev vedtaget efter terrorangrebet 11. september 2011 og som blandt andet omhandler indviklede paragraffer omkring aflytning og efterretning. Det skal ske for netop at give mere gennemsigtighed og overblik.

Derudover ønsker præsidenten, at Kongressen ændrer på reglerne for den hemmelighedsfulde retsinstans Foreign Intelligence Surveillance Court, som tager stilling til anmodninger fra myndighederne om at sætte en person under overvågning uden at høre andre parter.

Der er dog en hårfin grænse for, hvor gennemsigtig overvågningssystemerne kan blive, for giver man for meget information, kan det blive misbrugt, lød det fra en højtrangerende embedsmand, som briefede journalister forud for Obamas pressemøde.

»Præsidenten mener, at ved at afsløre omfanget af programmet, vil der være betydelig frygt for potentielt misbrug,« sagde han.

 

Dagens Gossip