Obama maler fanden på væggen: Sidste udkald

Tiden er ved at rinde ud for bestræbelserne på at forhindre, at USA ryger ud over den såkaldte økonomiske afgrund.

Sådan lyder advarslen fra den amerikanske præsident, Barack Obama, efter han fredag har holdt krisemøde med kongresledere i Det Hvide Hus.

- Det er nu ved at være sidste øjeblik for at nå en løsning, siger Obama.

- Det amerikanske folk kigger på, hvad vi gør her. Deres tålmodighed er åbenlyst allerede tyndslidt, tilføjer han.

De intense drøftelser i Washington er et af de sidste forsøg på at lande en politisk aftale inden nytår. Præsidenten beskriver dog sig selv forsigtig optimist og understreger, at fredagens møde med topforhandlerne fra begge partier var konstruktivt.

- Jeg er nogenlunde optimistisk, siger Obama og tilføjer, at han stadig satser på at få en aftale på plads for at afværge, at der fra nytår automatisk bliver iværksat en række nedskæringer og skattestigninger, som kan kaste USA ud i recession.

Automatikken blev aftalt for halvandet år siden, da Demokraterne og Republikanerne indgik en aftale om at hæve USA's gældsloft.

Obama siger, at den demokratiske formand for Senatet, Harry Reid, og Senatets republikanske mindretalsleder, Mitch McConnell, er i færd med at strikke et muligt kompromisforslag sammen.

Men hvis det mislykkedes, kræver præsidenten, at der kommer en afstemning om hans egen plan.

Det går ud på at hæve skatten for alle amerikanere, som tjener mere end 250.000 dollar (1,4 millioner kroner) om året - noget, som Republikanerne kategorisk afviser.

Repræsentanternes Hus er indkaldt til møde søndag, så de er klar til at stemme, hvis en budgetaftale tager form i løbet af de næste dage.

Samme dag vil præsidenten optræde på tv-stationen NBC's nyhedsprogram "Meet the Press", hvor han vil diskutere de tilspidsede politiske forhandlinger om den "økonomiske afgrund".

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip