Obama: Mandela er min helt

SYDAFRIKA: USAs præsident, Barack Obama, ankommer sent fredag aften til Sydafrika som led i hans igangværende Afrika-rejse. Besøget har været stærkt imødeset, men det overskygges nu af tidligere præsident Nelson Mandelas helbredstilstand.

Der verserer rygter om, at den 94-årige Mandela holdes kunstigt i live for at Barack Obama kan nå et besøge ham. Det har fået den sydafrikanske præsident Jacob Zuma til at erklære, at han er »bestyrtet over de rygter, der spredes om Nelson Mandelas helbred. Vi appellerer om værdighed og respekt for den tidligere præsident,« lyder det på fra Jacob Zuma på hans kontors hjemmeside.

Præsidentens seneste erklæring om Mandels tilstand, lyder på, at »han har det meget bedre, end da jeg så ham i aftes«.

Nelson Mandela har nu været hospitalsindlagt til behandling for en lungeinfektion i tre uger, og alt imens hans tilstand er blevet beskrevet som kritisk men stabil, har sydafrikanerne haft tid til at forlige sig med tanken om, at tiden for deres landsfader med stammenavnet »Madiba« er på vej til at rinde ud.

Det Hvide Hus har undervejs på præsident Obamas Afrika-rejse gjort klart, at det er op til Nelson Mandelas familie af afgøre, om Obama får Mandela at se.

De to har mødt hinanden en enkelt gang før. Det var i 2005 under en spontan sammenkomst, hvor Mandela var i Washington og hvor Barack Obama stadig var en opadstigende demokratisk guvernør, og mødet varede blot nogle minutter.

Samtidig har Barack Obama undervejs i Afrika mindet alverden om den tidligere sydafrikanske præsidents betydning, og hvad Mandela har betydet for ham personligt:

»Jeg har haft det privilegium at have mødt Madiba og talt med ham, og han er min personlige helt. Men det tror jeg ikke, at jeg er ene om,« lød det torsdag fra Obama, der fortsatte:

»Når han drager herfra, vil vi alle være enige om, at hans arv vil bestå gennem tiderne,« lød det fra Obama.

Det officielle program for Barack Obama omfatter møder med de sydafrikanske ledere, herunder præsident Jacob Zuma, hvor drøftelserne blandt andet vil dreje sig om samhandel og sikkerhed.

 

Dagens Gossip