Obama: Nu skal den amerikanske middelklasse løftes

Skrevet af admin

21/01/2015

Dagens topnyheder

USA klarer sig bedst, når alle har mulighed for at få del i den økonomiske fremgang, og alle spiller efter de samme regler.

Det siger præsident Barack Obama i sin tale om nationens tilstand natten til onsdag dansk tid.

Nu, da USA har "kæmpet sig gennem krisen", er tiden inde til at forbedre mulighederne for "den almindelige amerikaner", fastslår han.

- Vil vi acceptere en økonomi, hvor kun få af os klarer sig ekstraordinært godt? Eller vil vi forpligte os til en økonomi, der skaber stigende indkomster og muligheder for enhver, der yder en indsats, spørger Obama.

I modsætning til hovedparten af de øvrige vestlige lande snurrer hjulene hurtigere og hurtigere i den amerikanske økonomi, og arbejdsløsheden er faldet til langt under seks procent.

Men den økonomiske ulighed er fortsat stor. Og det vil Obama forsøge at rette op på i sine sidste to år som præsident. Hans kongstanke er at beskatte de mest velstående personer hårdere, end tilfældet er nu.

- Dette land klarer sig bedst, når alle får en fair chance, alle gør deres del, og alle spiller efter de samme regler, siger præsidenten.

Obamas visioner på skatteområdet er allerede kendt og omfatter blandt andet en højere beskatning af kapitalgevinster og nye skatter for de rigeste og de største finansielle virksomheder.

Over ti år skal skatterne, ifølge præsidentens forslag, øges med 320 milliarder dollar. Pengene skal blandt andet bruges til at styrke uddannelsesmulighederne for middelklassen.

Det bliver dog svært at få Kongressen med på idéen. Republikanerne har flertal i både Senatet og Republikanernes Hus, og Obamas skatteplan spås derfor ikke mange chancer for at blive ført ud i livet.

- Om to uger vil jeg sende et budget fyldt med praktiske og ikke partipolitiske idéer til Kongressen. Og i de kommende måneder vil jeg rejse på kryds og tværs af landet og argumentere for de idéer, siger Obama.

/ritzau/