Obama og Cameron: Assads styrker bag giftangreb

Det fremgår ifølge flere nyhedsmedier af en samtale mellem de to statsledere natten til onsdag.

Efter samtalen blev der udsendt en erklæring fra David Camerons embedsbolig i Downing Street. Erklæringen taler blandt andet om det tidsmæssige sammenfald mellem angrebet og Assad-styrkernes positioner i området, og ifølge BBC hedder det:

»Regimets styrker var i gang med militæroperationer for at genvinde området fra oppositionen på det tidspunkt, og der er intet bevis på, at oppositionen har kapacitet til at levere sådan et angreb med kemiske våben«.

Erklæringen fra Downing Street og de to statslederes enslydende synspunkter om, hvem der bærer ansvaret for giftangrebet, er endnu en indikation på, at et angreb mod Syrien er i støbeskeen.

Torsdag vil amerikanerne offentliggøre, hvilke beviser man har på, at Assads styrker stod bag angrebet, og samtidig er det britiske parlament hasteindkaldt for at behandle situationen i Syrien.

Den britiske udenrigsminister William Hauge skriver onsdag i et indlæg i avisen Daily Telegraph, at det er nu demokratiske nationer skal leve op til deres værdier, og hvis der ikke gøres noget, vil fremtidige angreb med kemiske våben være mere sandsynlige.

Syriens FN-ambassadør, Bashar al-Jaafari, afviser ifølge AFP totalt, at det var Assads styrker, der stod bag angrebet med kemiske våben. I stedet lægger han skylden på oprørerne:

»Mange fakta peger mod den Syriske regerings uskyld,« siger han.

FN-ambassadøren siger videre, at »bevæbnede grupper har brugt kemiske våben for at bane vej for en militær intervention mod Syrien« og at Vesten og Tyrkiet »har gjort det muligt for terrorgrupper at etablere laboratorier for kemiske våben på tyrkisk territorium med materialer som et stillet til rådighed af Tyrkiet«.

 

Dagens Gossip