Obama opfordrer Republikanerne til at indstille trusler

»Jeg har tidligere i dag haft en snak med John Boehner (republikansk flertalsleder i Repræsentanternes Hus, red.), og som jeg også sagde til ham, vil jeg gerne snakke med Republikanerne som alt muligt - både emner, som jeg synes er vigtige, og om emner, som de synes er vigtige. Men sådan nogle forhandlinger her kan ikke foregå med trusler om regeringsnedlukning og økonomisk kaos hængende over hovedet,« sagde Obama.

»Det er ikke sådan, vi skal gøre det her i Washington (...) Det er ikke passende. Så ophæv truslerne og lad os komme i gang med arbejdet,« opfordrede præsidenten.

Han fik ligeledes mindet både kongresmedlemmer og republikanere i Repræsentanternes Hus om deres arbejdsopgaver:

»To af deres helt basale arbejdsopgaver er at godkende et budget og sikre, at USA kan betale sine regninger,« sagde han med henvisning til, at USAs voksende gæld forventes at ramme loftet 17. oktober. Bliver politikerne ikke enige om at hæve grænsen inden da, kan landet ikke betale sine regninger, hvilket vil få store konsekvenser.

»Hvis Kongressen nægter at hæve gældsloftet, vil USA ikke kunne imødekomme sine finansielle forpligtelser. Og modsat hvad mange amerikanere tror, er det at hæve gældsloftet ikke det samme som at hæve vores gæld. Det sikrer blot, at vi kan betale vores regninger,« understregede Obama.

»De mere ekstreme dele af Republikanerne må holde op med at få John Boehner til at fremsætte trusler,« lød det videre fra præsidenten.

De sammenbrudte budgetforhandlinger betyder, at flere statslige funktioner har ligget stille siden 1. oktober, hvor flere end 800.000 offentligt ansatte blev sendt hjem på ulønnet orlov.

Obama har gentagne gange tidligere givet udtryk for, at han gerne vil forhandle med Republikanerne om blandt andet den omstridte sundhedsreform kaldet Obamacare, der skiller partierne ad i budgetforhandlingerne, når man er blevet enige om at hæve gældsloftet.

 

Dagens Gossip