Obama-rådgiver: USA vil ikke sende våben til Ukraine

Skrevet af admin

03/02/2015

Mest læste i dag

USA er ikke på nippet til at forsyne Ukraine med våben i landets kamp mod prorussiske separatister.

Det siger en af præsident Barack Obamas sikkerhedsrådgivere i et interview med CNN mandag.

- Vi mener fortsat, at den bedste måde at påvirke Rusland på, er gennem de økonomiske sanktioner, som gør et dybt indhug i Ruslands økonomi, siger Ben Rhodes.

Han er næstformand i USA's Nationale Sikkerhedsråd og en af Obamas nærmeste rådgivere.

- Vi mener ikke, at flere våben er svaret på krisen i Ukraine, tilføjer han.

Tidligere mandag aften forlød det fra det amerikanske udenrigsministerium, at der endnu ikke er truffet en endelig beslutning.

- Vi har hverken taget muligheden af bordet eller det modsatte. Det er en igangværende diskussion, forklarede Jen Psaki, talskvinde i ministeriet.

Spekulationerne er udløst af avisen The New York Times, der mandag skrev, at der er en stigende opbakning i Det Hvide Hus til at støtte Ukraine med våben i kampen mod separatisterne.

Ifølge New York Times skulle både Natos militære øverstkommanderende, den amerikanske general Philip M. Breedlove, og Obamas nationale sikkerhedsrådgiver, Susan Rice, være tilhængere af idéen.

Susan Rice har ellers tidligere flere gange advaret mod at gøre våben til en del af den amerikanske støtte til Ukraine.

USA har indtil nu blot bidraget med militært udstyr af såkaldt ikke-dødbringende karakter. Det er eksempelvis natkikkerter, skudsikre veste og radarudstyr.

Kampene mellem ukrainske soldater og prorussiske oprørere i Østukraine er taget til de seneste uger.

Mandag blev situationen forværret, da den prorussiske separatistleder, Aleksander Sakhartjenko, erklærede, at han vil rekruttere 100.000 ekstra mand i kampen mod de ukrainske regeringsstyrker.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, understregede mandag, at tyske våben til Ukraine er udelukket.

- Jeg er overbevist om, at denne konflikt ikke kan løses med militære midler, sagde Merkel på et pressemøde i Ungarn ifølge nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/