Obama rammer afgrunden om 31 dage

Demokrater og republikanere har præcis 31 dage til at smede en redningsplan sammen for at undgå, at den amerikanske økonomi falder ud over afgrunden - den såkaldte "fiscal cliff".

Men mens krisen nærmer sig, sker der tilsyneladende ingen fremskridt under forhandlingerne: Det hele er simpelthen gået i stå.

- Vi må ikke narre os selv. Forhandlingerne er gået i hårdknude, siger republikaneren John Boehner, leder af Repræsentanternes Hus.

- Lige nu er vi nærmest ikke kommet nogen vegne, tilføjer politikeren.

Præsident Barack Obama forhandler med Kongressens ledere om at nedbringe USA's svimlende gæld på 16.000 milliarder dollar, så USA kan styre uden om den finanspolitiske afgrund.

Politikerne i Washington har tidligere aftalt, at hvis de ikke kan enes om en budgetaftale, træder der automatisk skattestigninger for 600 milliarder dollar (3472 milliarder kroner, red.) og store offentlige besparelser i kraft ved årsskiftet.

Det vil skubbe USA ud i recession, advarer økonomer.

- Hvis Kongressen ikke gør noget, vil alle familier i USA mærke, at deres skatter automatisk stiger fra 1. januar, lyder det fra Obama.

De nervøse finansielle markeder dykkede da også straks efter Boehners bemærkning om dødvande ved forhandlingsbordet. Men aktiekurserne rettede sig dog hurtigt igen.

Præsidenten har tidligere sagt, at det også får konsekvenser langt ud over USA's grænser, hvis politikerne ikke finder en løsning, inden juleferien sætter ind i Washington.

Demokrater og republikanere strides især om skatten: Obama-lejren vil forlænge skattelettelserne fra tiden under George W. Bush - undtagen for de rigeste amerikanere, som må hive flere skattekroner op af lommerne.

Republikanerne er til gengæld imod enhver form for skattestigning.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip