Obama sender flere amerikanske soldater til Irak

Skrevet af admin

11/06/2015

Dagens topnyheder

USA's præsident, Barack Obama, har onsdag godkendt, at der sendes yderligere op mod 450 amerikanske soldater til Irak for at bidrage til, at Islamisk Stat (IS) bringes i defensiven.

Det oplyser Det Hvide Hus. I forvejen har USA 3100 soldater i Irak, der skal uddanne den irakiske hær.

De ekstra soldater skal "uddanne, rådgive og assistere" den irakiske hær og sunnimuslimske militsfolk i provinsen Anbar.

- Præsidenten har gjort det klart, at han vil se på en bred vifte af muligheder, siger Ben Rhodes, der er assisterende sikkerhedsrådgiver for Obama.

Formålet er i første omgang at sætte Iraks hær og de sunnimuslimske klaner i stand til at generobre Ramadi og korridoren, der forbinder Ramadi og Falluja.

Det amerikanske forsvarsministerium skriver i en pressemeddelelse, at de ekstra 450 soldater ikke er en ændring i USA's mission, men kun skal forstærke det overordnede mål: At uddanne den irakiske hær til at bekæmpe IS.

De 450 soldater skal stationeres på basen Taqaddum i det østlige Anbar, hvor de øvrige amerikanske soldater befinder sig.

Ramadi blev i sidste måned løbet over ende af krigere fra Islamisk Stat.

Den irakiske hær er efter Ramadi blevet kritiseret for at være flygtet ud af byen, da IS gik i offensiven.

Præsident Barack Obama har gennem hele forløbet holdt fast i, at han ikke vil sende amerikanske soldater i aktion mod IS, men at den irakiske hær må udkæmpe krigen på jorden med hjælp fra amerikanske luftstyrker.

Luftoffensiven sker med deltagelse af danske F-16-fly. En række Nato-lande og allierede i den arabiske verden stiller også med fly i indsatsen mod IS.

/ritzau/AFP