Obama tager til Rusland trods Snowden-ballade

Beslutningstagerne i Moskva lever sommetider stadigvæk med en mentalitet fra Den Kolde Krig.

Det siger USA's præsident, Barack Obama, som er skuffet over russernes beslutning om at give asyl til den eftersøgte amerikanske whistleblower Edward Snowden.

Sagen har sat fut i diplomatisk postyr mellem de to gamle ærkefjender og fik også Obama til at overveje, om han ville deltage i et politisk topmøde sammen med blandt andre Ruslands præsident, Vladimir Putin, i starten af september.

Men i et interview tirsdag med talkshowværten Jay Leno i "The Tonight Show" bekræfter den amerikanske leder, at han deltager i G20-topmødet for verdens førende industrinationer, der finder sted i Sankt Petersborg.

Obama nævner dog ikke noget om, hvorvidt han skal mødes i et separat møde med Putin, hvor de kan tale sammen i enrum.

Relationerne mellem USA og Rusland er for tiden belastet på en række områder ud over Snowden-sagen. Det gælder blandt andet undertrykkelsen af den russiske opposition og den blodige borgerkrig i Syrien.

I tv-interviewet med Jay Leno understreger Obama også, at der er tale om en betydelig trussel, som for nylig har fået USA til at lukke en stribe ambassader i Mellemøsten.

- Det er en påmindelse om, at trods alt den fremskridt, som vi har gjort (...) så er den radikale, voldelige ekstremisme stadig derude, siger Obama.

USA's usædvanlige lukning af mindst 22 ambassader i Mellemøsten og Nordafrika søndag skete på baggrund af aflytninger af topfolk inden for al-Qaeda.

Efterretningerne tyder på et større angreb, og truslen er blandt de mest alvorlige, der er set i de senere år, lyder det.

USA har siden valgt at forlænge lukningen af størstedelen af de ambassader og konsulater, der var lukket søndag.

Forlængelsen af de amerikanske ambassadelukninger til den 10. august skyldes ikke nye trusler, men "forsigtighed" og "frygt for sikkerheden", lyder det.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip