Obama taler om atomaftale med Putin fra Air Force One

Skrevet af admin

16/07/2015

Dagens topnyheder

USA's præsident, Barack Obama, har i et sjældent opkald onsdag ringet til Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at diskutere den atomaftale, som begge lande har været med til at forhandle i hus med Iran.

Opkaldet blev foretaget fra præsidentens fly Air Force One, oplyser Det Hvide Hus i Washington i en meddelelse.

- Præsidenten takkede præsident Putin for Ruslands vigtige rolle i at nå denne milepæl, som er kulminationen på næsten 20 måneders intense forhandlinger, hedder det i udtalelsen.

- De to ledere enedes om fortsat at holde tæt kontakt og udtrykte et ønske om at arbejde sammen om at mindske de regionale spændinger i området (Mellemøsten, red.), lyder det fortsat.

Forholdet mellem USA og Rusland har været på frysepunktet, lige siden Rusland annekterede Krim-halvøen fra Ukraine i foråret 2014.

Meddelelsen fra Det Hvide Hus nævner ikke noget om, hvorvidt Obama diskuterede situationen i Ukraine med Putin.

Men forhandlingerne om Irans atomprogram har vist, at de to lande kan samarbejde, og det er muligvis en rambuk for fremtidige forhandlinger om Ukraine.

Det er anden gang på to dage, at Obama roser Rusland i utvetydige vendinger.

- Rusland har været en stor hjælp. For at være ærlig var jeg ikke sikker på, at vi ville nå i mål taget vores uenigheder om situationen i Ukraine i betragtning, sagde Obama onsdag til The New York Times.

Barack Obama har haft atomnedrustning som en af sine store mærkesager som præsident, og flere politiske iagttagere har kaldt aftalen med Iran en af præsidentens største bedrifter, hvis den bliver implementeret.

/ritzau/