Obama under hårdt pres i kriseramt økonomi

Efter nattens republikanske oprør i Repræsentanternes Hus, hvor den ydmygede formand John Boehner fik en lang næse af sine egne partifæller, siger Det Hvide Hus nu, at en fælles løsning på USA's budgethovedpine snart kan være på vej.

- Præsidenten vil arbejde med Kongressen for at få det gjort, siger præsidentens talsmand, Jay Carney.

- Vi er fortrøstningsfulde ved, at vi vil være i stand til hurtigt at finde en tværpolitisk løsning, som beskytter middelklassen og vores økonomi, tilføjer han.

John Boehner måtte natten til fredag dansk tid indse, at han ikke noget flertal i Repræsentanternes Hus til skattepakken i sin såkaldte "Plan B", der indeholder skattestigninger til rige amerikanere med indkomster på over én million dollar årligt.

Derfor blev toprepublikaneren i en overraskende manøvre tvunget til at annullere afstemningen og blæse til taktisk retræte, fordi hans mere konservative og skattekritiske partifæller vendte ham ryggen.

- Repræsentanternes Hus tog ikke fat på skattetiltaget i dag, fordi det ikke havde nok støtte fra vores medlemmer til at blive vedtaget, forklarede John Boehner efterfølgende ifølge New York Times.

- Nu er det op til præsidenten at arbejde med senator Reid (Harry Reid, demokratisk flertalsleder i Senatet, red.) om lovgivning, der kan undgå den finanspolitiske afgrund, tilføjer han.

Republikanerne og Demokraterne har forhandlet i hele december for at undgå "the fiscal cliff", hvor skattestigninger og nedskæringer automatisk træder i kraft til nytår. Indtil videre uden resultat.

Harry Reid har sagt, at hvis der ikke er fundet et kompromis inden jul, vil han ekstraordinært indkalde Senatet allerede 27. december for at finde en løsning, så USA ikke ryger ud over afgrunden.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip