Obamas budskab i Berlin: Nedrustning

Præsident Barack Obama vil onsdag foreslå omfattende nedskæringer i USA's og Ruslands strategiske nukleare sprænghoveder og reduktioner af de taktiske atomarsenaler i Europa, siger amerikanske regeringskilder til internationale nyhedsbureauer.

Obama vil fremsætte forslaget i en vigtig tale under sit besøg i Berlin onsdag eftermiddag, hvor han taler ved Brandenburger Tor.

Den amerikanske præsident vil lægge op til, at de strategiske nukleare sprænghoveder skæres ned med en tredjedel. Samtidig vil han gøre det klart, at USA næste år vil deltage i et sikkerhedsmøde om atomvåben i Haag.

I 2016, som er det sidste år i hans anden præsidentperiode, vil Obama holde et opfølgende sikkerhedsmøde om atomvåben.

- Præsidenten vil sammen med de Nato-allierede udarbejde forslag til Rusland for at opnå disse mål, siger amerikanske regeringskilder til AFP og Reuters.

Obama-administrationen har fastslået, at USA og dets allierede kan opretholde en stærk og troværdig nuklear afskrækkelse, selv om "op til en tredjedel" af de opstillede strategiske nukleare sprænghoveder reduceres i forhold til den Nye Start Traktat.

- Vi vil forsøge at forhandle disse reduktioner på plads med Rusland, så vi fortsætter med at bevæge os ned under positionerne fra Den Kolde Krig, siger kilderne.

I Obamas første præsidentperiode blev USA og Rusland enige om at bringe de strategiske arsenaler ned til et niveau på 1550.

En reduktion på op til en tredjedel vil bringe antallet ned på under 1000.

Rusland har tidligere modsat sig nedskæringer af taktiske atomvåben i Europa, og det er uklart, hvordan Moskva vil reagere på Obamas udspil.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, kræver yderligere ændringer af det amerikanske missilforsvarssystem i Europa i forbindelse med atomforhandlingerne.

Det er også uklart, om det amerikanske senat vil støtte nedskæringerne, da det krævede mange politiske opgør før Den Nye Start Traktat blev ratificeret i Washington.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip