Observatør: IS har indtaget næsten hele Palmyra

Islamisk Stat har efter kampe onsdag erobret hovedparten af den syriske oldtidsby Palmyra ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder.

Erobringen sker efter regeringssoldaternes tilbagetrækning, meddeler Rami Abdel Rahman fra observatørgruppen, som løbende er blandt de mest velorienterede kilder til situationen i landet.

Tidligere bekræftede syriske myndigheder således meldinger fra observatørgruppen om, at jihadisterne havde indtaget den nordlige del af byen.

"IS kontrollerer næsten alle dele af Palmyra" efter regeringssoldaternes retræte fra alle områder med undtagelse af fængslet i øst og hovedkvarteret for militærets efterretningstjeneste i vest, siger Rami Abdel Rahman.

Palmyra er en del af Mellemøstens vigtigste kulturarv, og Unesco frygter, at den historiske by vil blive ødelagt.

Hundredvis af statuer er flyttet fra Palmyra til sikre steder, fortæller de syriske myndigheder, som også sender en appel til den syriske hær og oppositionen om at skåne oldtidsbyen.

Islamisk Stat rykkede frem mod Palmyra i weekenden, men blev tvunget på tilbagetog.

Palmyra er kendt som "Sandets Venedig", og den har med de mange ruiner midt i den syriske ørken - nær en oase - halvvejs mellem middelhavskysten og Eufrat-dalen gennem århundreder overrasket rejsende.

De syriske myndigheder frygter det værste, hvis islamisterne sætter sig på Palmyra.

- De vil ødelægge alt, hvad der er dér, hed det i en nylig udtalelse fra Maamoun Abdulkarim, der er leder af den myndighed, som tager sig af Syriens antikviteter.

Borgerkrigen i Syrien har tidligere ført til omfattende ødelæggelser af dele af det historiske Aleppo, der beskrives som den by i verden, der har været beboet kontinuerligt i længst tid.

Nu ligger byens basar i ruiner, og en minaret fra 700-tallet er blevet ødelagt af kampe og luftangreb.

Militante fra Islamisk Stat ødelagde tidligere i år flere kulturskatte i den 2000 år gamle by Hetra i det nordlige Irak.

Og gruppen skal have kørt bulldozere gennem den assyriske by Nimrud, ligesom gruppen har ødelagt antikke og uvurderlige kunstgenstande i Mosul.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip