OECD: Danmark ser gennem fingre med korruption

Danske virksomheder må ikke bestikke sig til offentlige ordrer fra udlandet, men nogle gør det, og mange slipper også godt fra det. Det har fået den økonomiske samarbejdsorganisation OECD til at oprette et eksperthold, som har gransket en række danske sager om mulig bestikkelse af embedsmænd, skriver Børsen.

Og indsatsen for at stoppe de danske virksomheder er simpelthen ikke god nok ifølge ekspertholdet, som kritiserer Bagmandspolitiet for at fejlfortolke de internationale regler for, hvornår der er tale om bestikkelse og for at stole for blindt på virksomhedernes bortforklaringer og lave en utilstrækkelig efterforskning.

»Kritikken omkring den manglende håndhævelse er alvorlig. I de nævnte sager kunne politiet faktisk godt have taget noget mere ved og efterforsket lidt dybere i stedet for at lade sig nøje med enten manglende svar eller en reaktion om, at der ikke er foregået noget,« siger Lars Bo Langsted, juraprofessor på Aalborg Universitet til Børsen.

Ud af de 13 politimæssige efterforskninger der har været, har kun en enkelt ført til sanktioner. Det var mod den danske medicinalvirksomhed Missionpharma, der havde brugt bestikkelse for at sikre sig en FN-ordre på 870 millioner kroner på kopimedicin til malaria- og HIV-smittede i Congo.

Men Børsen afslørede tilbage i august 2011, at Bagmandspolitiet valgte at indgå forlig med selskabet, som fik en bøde på 2,5 millioner kroner og konfiskeret profitten fra ordren på 20 millioner kroner. Den manøvre møder også kritik fra OECD. Ekspertholdet hæfter sig ved, at Bagmandspolitiet i ni ud af 13 sager har lukket efterforskningen uden at tiltale nogen. Og endnu en sag løber nu ud i sandet og trækker de droppede efterforskninger op på ti ud af 13.

Hansen Consulting er siden 2011 blevet efterforsket for at have stået for udbetalingen af bestikkelse til en række udenlandske offentligt ansatte i et østeuropæisk land. Selskabet og personerne bag blev ransaget i 2011. Men nu overvejer Bagmandspolitiet ifølge OECDs granskning kun at tiltale konsulentfirmaet for skattefusk.

Statsadvokat hos Bagmandspolitiet Jens Madsen argumenterer over for Børsen med, at det er en svær opgave at håndhæve forbuddet mod brug af bestikkelse, fordi efterforskningen foregår i udlandet, og man her er afhængig af de lokale myndigheders hjælp til opklaringen, men han tager kritikken til sig.

»Selvfølgelig er vi ikke glade for kritikken, men vi tager den op til efterretning. De lægger op til, at vi skal gennemgå vores overordnede måde at angribe det på, og ja, det vil vi så gøre,« siger han til Børsen.

Justitsminister Morten Bødskov vil nu nærstudere OECDs rapport, som også peger på lovgivningsmæssige problemer.

»Bestikkelse er en alvorlig sag, og derfor vil vi selvfølgelig nu se nærmere på de anbefalinger fra OECD, som vedrører Justitsministeriets område,« skriver han i en kommentar til Børsen.

 

Dagens Gossip