OECD: Ny bankkrise under opsejling

09/04/2013 16:10

BNB

Nyheder
Renterne er steget drastisk den seneste tid. De slovenske banker er under pres, og nu advarer OECD om, at Slovenien kan være på vej mod en alvorlig økonomisk krise, og derfor kan blive det næste land, som må tigge penge hos europæiske fæller. Men beløbet landet behøver, kan være langt højere end først antaget.I en nyligt offentliggjort rapport fra OECD påpeger organisationen at gælden i de slovenske banker, som primært er statsejede, kan være højere end de syv milliarder euro, som landet selv har vurderet de daglige lån til at ligge på, skriver The Guardian.Lånene modsvarer lige knap en femtedel af Sloveniens BNP, og har fået frygten for, om den slovenske nedgangsperiode kan udvikle sig til en ny økonomisk krise, til at bryde ud i lys lue.»Slovenien går imod en alvorlig økonomisk krise, på grund af for høj risikovillighed, en svag selskabsledelse af de statsejede banker og utilstrækkelige tilsynsværktøjer,« siger OECD til The Guardian.IMF vurderede sidste måned, at regeringen i Ljubljana skulle skyde omkring én milliard euro i landets banker, men OECD frygter, at bankerne behøver langt større kapital, da metoderne til at udregne gælden i de slovenske banker, er usikker og ikke-gennemsigtig ifølge OECD.Sloveniens økonomi ventes at skrumpe ind med 2,1 procent i år, og selv om statsgælden er forholdsvis lav på 47 procent, er den fordoblet siden 2008. OECD forventer at, uden reformer, vil statsgælden nå op på 100 procent af BNP i 2025, skriver di.se.

Mest læste i dag

Renterne er steget drastisk den seneste tid. De slovenske banker er under pres, og nu advarer OECD om, at Slovenien kan være på vej mod en alvorlig økonomisk krise, og derfor kan blive det næste land, som må tigge penge hos europæiske fæller. Men beløbet landet behøver, kan være langt højere end først antaget.

I en nyligt offentliggjort rapport fra OECD påpeger organisationen at gælden i de slovenske banker, som primært er statsejede, kan være højere end de syv milliarder euro, som landet selv har vurderet de daglige lån til at ligge på, skriver The Guardian.

Lånene modsvarer lige knap en femtedel af Sloveniens BNP, og har fået frygten for, om den slovenske nedgangsperiode kan udvikle sig til en ny økonomisk krise, til at bryde ud i lys lue.

»Slovenien går imod en alvorlig økonomisk krise, på grund af for høj risikovillighed, en svag selskabsledelse af de statsejede banker og utilstrækkelige tilsynsværktøjer,« siger OECD til The Guardian.

IMF vurderede sidste måned, at regeringen i Ljubljana skulle skyde omkring én milliard euro i landets banker, men OECD frygter, at bankerne behøver langt større kapital, da metoderne til at udregne gælden i de slovenske banker, er usikker og ikke-gennemsigtig ifølge OECD.

Sloveniens økonomi ventes at skrumpe ind med 2,1 procent i år, og selv om statsgælden er forholdsvis lav på 47 procent, er den fordoblet siden 2008. OECD forventer at, uden reformer, vil statsgælden nå op på 100 procent af BNP i 2025, skriver di.se.