OECD: Skattestop på boliger kan give boble

Skrevet af admin

03/06/2015

Mest læste i dag

Det står formentlig på en af de første sider i ethvert partis valgmanual, at man for alt i verden ikke må lægge sig ud med boligejerne kort før, at de går i stemmeboksene.

Derfor kommer det måske også en smule ubelejligt i valgkampen, når OECD i sin nyeste status over dansk økonomi anbefaler, at skattestoppet på boliger ophæves.

- For at bevare den makroøkonomiske stabilitet bør myndighederne fremskynde den planlagte genskabelse af forbindelsen mellem ejendomsværdi og beskatning, som lige nu er på programmet i 2020, hedder det i rapporten, som er offentliggjort onsdag.

Sammenholdt med, at Danmarks Statistik samme dag kan fortælle, at priserne på ejerlejligheder er steget næsten 10 procent på et år, er der grund til at tage advarslen alvorligt, siger cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank.

- Vi står i en situation, hvor boligpriserne stiger så meget, at man er nødt til at være opmærksom på, at markedet kan ryge ind i en boblelignende tilstand.

- Om man så vil håndtere det i form af stigende boligskatter, regulering af långivningen eller på anden vis, det er et politisk spørgsmål.

- Men med udsigten til en lav rente også de kommende år er man nød til at kigge på, om man kan gøre noget, siger han.

Han minder om, at vi ikke engang skal 10 år tilbage for at finde en situation, hvor boligpriserne røg alt for hurtigt i vejret.

Godt nok er situationen en lidt anden i dag, fordi det hovedsageligt er i de største byer, at boligpriserne løber i vejret.

- Som udgangspunkt er der heller ikke noget forkert i, at boligpriserne stiger, men hvis det går for stærkt, så kan der være mennesker, der kommer i klemme på et tidspunkt, hvis priserne falder igen.

- Det var en del af indmaden i den krise, vi ser ud til at være ude af nu, og det kan altså ske igen, hvis ikke man er opmærksom.

Radikales partileder Morten Østergaard (R) foreslog i Politiken i lørdags, at man fra og med 2020 lod boligskatterne følge lønudviklingen, men det har ikke vundet gehør hverken til højre eller venstre i det politiske spektrum.

/ritzau/