Øjenvidner ser FN-inspektører forlade Damaskus

FN-inspektørerne menes at være på vej til Libanon i bil, da deres konvoj af køretøjer blev set køre ind på en hovedvej, der fører ind i nabolandet, siger øjenvidner til nyhedsbureauet Reuters.

Inspektørerne har i de seneste to uger opholdt sig i landet for at indsamle prøver fra tre steder, der angiveligt har været angrebet med kemiske våben. Mens inspektørerne opholdt sig i Damaskus, blev forstaden Ghouta, få kilometer fra inspektørernes opholdssted, ramt af et nyt angreb. Efter hårdt internationalt pres på præsident Bashar al-Assad fik inspektørerne efter nogle dage adgang til det nyligt angrebne sted.

FN-inspektørernes mission i landet skulle efter planen slutte lørdag, men FN har meldt ud, at de snarligt vil vende tilbage for at undersøge yderligere påstande om kemisk krigsførelse.

Prøverne vil blive bragt til analyse på laboratorier i Finland og Sverige, oplyste en talsmand for FN fredag. Ifølge lederen af det svenske forsvars forskningsinstitut, FOI, Yvonne Nygren, vil prøverne formentlig bestå af vand, sand, jord og prøver fra ofres tøj.

Mens USAs regering fredag slog fast, at Bashar al-Assad stod bag angrebene, fastholder FN, at det er nødvendigt at afvente resultatet af FN-inspektørernes prøver, før det kan afgøres, om der er brugt nervegas i angrebet.

BNB

 

Dagens Gossip