Økonom: Amerikanerne er pinlige

Det er pinligt og uansvarligt af de amerikanske politikere, at der endnu ikke ligger en aftale på bordet, som kan holde den amerikanske økonomi oven vande, lyder vurderingen fra makroøkonom Kim Fæster fra Jyske Bank.

- Det er pinligt, at de amerikanske politikere igen er ude i en absolut sidste øjebliks feberredning. Det betyder, at man spiller terninger med verdensøkonomien på et meget uheldigt tidspunkt, siger Kim Fæster.

USA er trækmotor for resten af verdens økonomi, så det er ikke kun amerikanerne, der holder vejret, mens politikerne forhandler i de sidste timer op til, at 2012 bliver til 2013.

- Vi har en meget svag europæisk økonomi, og de asiatiske markeder er kun langsomt på vej opad, så det er et meget uheldigt tidspunkt, siger Kim Fæster.

Bliver de amerikanske politikere ikke enige om, hvordan USA skal reducere landets kæmpe statsgæld, vil en række automatiske besparelser og skattestigninger træde i kraft tirsdag.

Skattestigningerne vil få de amerikanske forbrugere til at bruge færre penge, og dermed er der høj risiko for, at den amerikanske økonomi ender i recession. Det kaldes "the fiscal cliff" - den økonomiske afgrund - og vil også ramme resten af verden.

Situationen er så alvorlig, at Kim Fæster stadig tror på, at der vil ligge en aftale klar før midnat - eller en af de første dage i det nye år.

- Ellers vil USA trække resten af verdensøkonomien med sig ned, og det tvivler jeg på, at der er nogen amerikanske politikere, der vil have siddende på sig, siger han.

Der er formentligt også en vis grad af spil for galleriet, når politikerne har trukket forhandlingerne ud til sidste øjeblik.

- Det er jo meget et spørgsmål om, hvem der får skylden efterfølgende. Republikanerne står umiddelbart med de dårligste kort, fordi præsidentvalget mere eller mindre gav carte blanche til Obama om at hæve skatterne for de højest lønnede, siger han.

Den demokratiske præsident, Barack Obama, vil blandt andet lade skatterne stige for par, der årligt tjener over 250.000 dollar (cirka 1,4 millioner kroner).

Men Republikanerne i Kongressen er lodret imod skattestigninger. De vil reducere USA's gæld gennem endnu større offentlige besparelser.

Kommer der et gennembrud mandag, skal aftalen godkendes i begge Kongressens kamre før midnat lokal tid. Senatet samles igen klokken 11 mandag lokal tid (17 dansk tid).

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip