Økonom: Vækstplan DK bygger på overoptimisme

Blot to dage efter fremlæggelsen af Vækstplan DK viser nye tal, at regeringens tiltro til økonomiens udvikling er for optimistisk.

Det påpeger cheføkonom Frederik I Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af de foreløbige nationalregnskabstal for 4. kvartal 2012.

Vækstplanen tager udgangspunkt i økonomisk redegørelse fra december med en anslået BNP-vækst for 2013 på 1,3 procent.

Men ifølge AE lander årsvæksten i år kun på højest 0,4 procent, når man sammenholder de nye nationalregnskabstal med tænketankens september-prognose.

- Alt har peget på, at den vækst, man forventede i økonomisk redegørelse for december var for høj, også for 2013. Men det er den, regeringen har taget udgangspunkt i. Med de nye tal ser det ret umuligt ud. Der er intet, der tyder på, at vi får buldrende vækst i år, siger Frederik I. Pedersen.

Hvis regeringens forventninger samspillet mellem initiativerne i vækstplanen skal spille sammen med den almindelige økonomiske udvikling, så skal vækstraterne op på 0,6 til 0,7 procent om måneden. Og det er helt urealistisk lige nu, hvor danskerne lader pengene blive i banken, fremfor at forbruge.

- Der har været pæn vækst i eksporten indtil sidste kvartal af 2012. Og det er vores private forbrug og investeringer, som ligger underdrejet stadigvæk. Og samtidig kan vi se, at den private opsparingsbalance aldrig har været højere. Der ligger opsparinger på 170 milliarder kroner. Og det afspejler, at både husholdninger og virksomhederne ikke investerer, siger han.

 

 

Dagens Gossip