Økonomer: Gode jobtal betyder ikke højere rente

Der blev i december skabt 252.000 job i USA. Det er 12.000 mere end forventet, og flere økonomer tager det som et tegn på, at den amerikanske økonomi er i klar bedring.

Men hvis man tror, at det får den amerikanske centralbank til at hæve renten, tager man fejl. Det mener flere danske økonomer.

- Umiddelbart bør det stærke arbejdsmarked få den amerikanske forbundsbank, Fed, til snart at sætte renten, der har ligget tæt på 0 siden slutningen af 2008, op. Men der er en slange i paradis, siger cheføkonom i Sydbank Jakob Graven.

- Inflationen er lavere end målsætningen, og lønningerne faldt ligefrem i december. Derfor har Fed absolut ikke travlt med at få hævet renten, siger han.

Tallene i USA afslører, at timelønnen faldt i december, hvilket betyder, at den i 2014 steg med kun lige nok til at matche inflationen.

Også cheføkonom hos Nykredit Ulrik H. Bie peger på, at så længe timelønnen står i stampe, vil renten gøre det samme.

- Hvis lønvæksten også havde overrasket opad, ville vi have fremrykket Federal Reserves (Fed) første renteforhøjelse til april. Men vi holder den indtil videre i juni.

Seniorøkonom i Handelsbanken Rasmus Gudum-Sessingø tror dog, at den faldende arbejdsløshed snart får centralbanken til at hæve renten, der blev sænket som en del af krisehåndteringen under finanskrisen.

- Arbejdsløshedsraten er nu kun er 0,1 procentpoint over intervallet mellem 5,2 procent og 5,5 procent, som medlemmerne af den amerikanske centralbank ser som niveauet for den langsigtede ligevægtsledighed, siger han.

- Dermed bør arbejdsløshedsargumentet for at begynde renteforhøjelse tidligere, end Fed har skitseret hidtil, blive styrket endnu mere.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip